GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σκορδίλης: Έρχεται η ώρα της Κωνσταντινούπολης για μεγάλο σεισμό - "Είναι κοινό μυστικό των σεισμολόγων" (βίντεο)

Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή Γερμανοί σεισμολόγοι ανέφεραν πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί ένας ισχυρός σεισμ...

Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή

Γερμανοί σεισμολόγοι ανέφεραν πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό το ιδιαίτερα ανησυχητικό νέο, μετά τον φονικό σεισμό στη Τουρκία, έρχεται να επιβεβαιώσει και ο Μανώλης Σκορδίλης.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ3, αποκάλυψε πως αυτό το ενδεχόμενο «αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των σεισμολόγων εδώ και χρόνια», και αποτελεί «κοινό μυστικό».

«Υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί στο πρόσφατο παρελθόν και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά.

Την έντονη ανησυχία τους για το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κωνσταντινούπολη εκφράζουν και οι Τούρκοι σεισμολόγοι, απλά δεν μπορούν να εικάσουν το πότε, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι θα συμβεί.



Για την Ελλάδα και το αν θα επηρεάσει ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στη Κωνσταντινούπολη, απάντησε πως αυτό «θα εξαρτηθεί από την ισχύ του».

Τούρκος σεισμολόγος: Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη είναι κοντά

«Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πότε θα συμβεί. Με τα δεδομένα που έχουμε για τους προηγούμενους σεισμούς και ορισμένα μοντέλα, μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης είναι κοντά. Δεν θα εκπλαγούμε αν χτυπήσει…» δήλωσε ο Σουκρού Ερσόι, καθηγητής Γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Γιλντίζ.

«Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή. Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το πότε. Ίσως αύριο, ίσως σε 50 χρόνια ή ίσως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» συμφώνησε ο Γερμανός καθηγητής Γεωφυσικής Ντίτριχ Λάνγκε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Τούρκος καθηγητής Νατζί Γκιορούρ, δήλωσε ότι η πιθανότητα να δοθεί ένας τόσο μεγάλος σεισμός, αντίστοιχος με τον τελευταίο διπλό φονικό σεισμό στην Τουρκία, είναι στο 80%. Μετά τον σεισμό του 1999, είχε πει πως η πιθανότητα για ένα νέο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μέσα στα επόμενα 30 χρόνια ήταν στο 62%.

«Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή. Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι έρχεται η ώρα της Κωνσταντινούπολης. Είχε ειπωθεί το 1999 ότι αναμενόταν σεισμός σε περίπου 30 χρόνια. Έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια από τότε. Η πιθανότητα να ξεσπάσει σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη έχει αυξηθεί στο 80%.

Αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα έχουμε περισσότερες καταστροφές από το Καχαραμανμαράς» είπε χαρακτηριστικά, με την καθηγήτρια Γεωλογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, Τζοάνα Φορ Φούλερ, να δηλώνει ότι «η περιοχή δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο χτύπημα και, αν συμβεί, θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς».

πηγη