GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σφίγγει ο κλοιός στη Μόσχα! Η ΕΕ ενέκρινε το πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι - Ο Πούτιν απειλεί με «σοβαρές συνέπειες»

Ειδικότερα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να περιορίσουν το θαλάσσιο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια ...


Ειδικότερα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να περιορίσουν το θαλάσσιο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από πολυήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα τον Αντρέι Σάντος, πρεσβευτή της Πολωνίας στο μπλοκ και βασικό διαπραγματευτή για την εν λόγω πολιτική, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να περιορίσουν το θαλάσσιο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη συμφωνία της ομάδας G7 να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό και, ως εκ τούτου, να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από το προϊόν. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο στην πράξη έχουν συζητηθεί και ξεκαθαριστεί από τότε, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η Βαρσοβία ήταν επιφυλακτική στο να δεχτεί τη συμφωνία μέχρι να εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.

Τελικώς, απεφάνθη ότι πράγματι ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσής τους στην αγορά.

Η Ε.Ε. μπορεί τώρα να ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και σκοπεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή.

Προς συνομιλίες για νέες κυρώσεις

Το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι είναι ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν σήμερα μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά δεν θα ισχύει εάν οι αγοραστές μεταφέρουν και ασφαλίζουν το φορτίο με εταιρείες από χώρες εκτός της ομάδας που επιβάλει το πλαφόν.

Το πλαφόν δεν είναι πιθανό να μειώσει δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του πολέμου της στην Ουκρανία.

Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνομιλίες για νέο γύρο κυρώσεων, όπως η επιβολή νέων περιορισμών στη ρωσική οικονομία, καθώς και σε προσωπικότητες – «κλειδιά».

Η εν λόγω δέσμευση ήταν αποφασιστικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία για το πλαφόν, καθώς κάποια ευρωπαϊκά κράτη που είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία, δεν θεωρούν το πλαφόν αρκετό ώστε να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Τα 60 δολάρια το βαρέλι, είναι τιμή λίγο χαμηλότερη από εκείνη που πληρώνουν οι μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά δεν θα ισχύσει εάν οι αγοραστές αποστέλλουν και ασφαλίζουν τα φορτία σε εταιρείες προερχόμενες από χώρες εκτός του μπλοκ το οποίο επέβαλε το ανώτατο όριο.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η ΕΕ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα κυρώσεις που επηρεάζουν τη ρωσική οικονομία όπως και φυσικά πρόσωπα.

Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν

Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.

Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους.

Παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου αναμένεται να επιβληθούν τον Φεβρουάριο.

Ο Πούτιν απειλεί με «σοβαρές συνέπειες»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.

πηγη