GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πόσο τυχαία ήταν η επίσκεψη του Σέρβου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στην Τανάγρα;

Πήρε μια γεύση από τα Rafale για να δει αν θα ψωνίσει από το ίδιο μαγαζί Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της επίσημης επίσκε...


Πήρε μια γεύση από τα Rafale για να δει αν θα ψωνίσει από το ίδιο μαγαζί

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα , ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) της Σερβίας Στρατηγός Milan Mojsilović, επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Τανάγρα, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Πανίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της 114 ΠΜ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της 332 Μοίρας, στην οποία έχουν ενταχθεί τα πρώτα 6 RAFALE F3R της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Κι εδώ ακριβώς είναι το ζουμί... 

Η γαλλική Liberation γράφει πως η διαπραγμάτευση Σερβίας-Γαλλίας για την αγορά Rafale "αφοπλίζει τους φιλοευρωπαίους"

Συγκεκριμένα η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει: 

Αυτή τη στιγμή το Παρίσι διαπραγματεύεται την πώληση δώδεκα μαχητικών αεροσκαφών στο Βελιγράδι.

Οι Σέρβοι φιλοευρωπαίοι ανησυχούν μήπως δουν τις γαλλο-σερβικές οικονομικές σχέσεις να ενισχύονται χωρίς συνθήκες δημοκρατικής μεταρρύθμισης, ενώ η χώρα τους βρίσκεται σε μια αυταρχική κλίση.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στις στενές σχέσεις που απέκτησε ο Εμανουέλ Μακρόν και ο ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στους ένθερμους εναγκαλισμούς στο Κάστρο της Πράγας στις 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που συγκεντρώνει τους ηγέτες 44 χωρών. «Όπως πάντα, όπου κι αν βρεθούμε, μια ζεστή συνάντηση με έναν φίλο», έγραψε στη λεζάντα ο Σέρβος πρόεδρος δημοσιεύοντας τη φωτογραφία στο Instagram.

Σε διπλωματικούς κύκλους, λέγεται ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν άριστες από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι τον Ιούλιο του 2019. 

Ως ένδειξη αυτής της καλής κατανόησης, η Γαλλία διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή την πώληση δώδεκα νέων Rafales στη Σερβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Liberation , οι συζητήσεις είναι πολύ προχωρημένες και τον Ιούλιο έγιναν πτητικές δοκιμές.

Η Σερβία θα ήταν τότε η έβδομη χώρα που θα αγοράσει το αεροπλάνο Dassault στον κόσμο και η τρίτη στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα και την Κροατία.

Θεωρητικά, η Κροατία και η Σερβία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα νέα τους όπλα σε μια μελλοντική βαλκανική σύγκρουση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Σερβία, θέλει να αποκτήσει νέα αεροσκάφη προκειμένου να προβλέψει την απόσυρση των δεκατριών MiG-29 «Fulcrum».

Είναι επίσης ζήτημα εξορθολογισμού της πολεμικής αεροπορίας της, η οποία χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων των Soko J-22 Orao και Soko G-4 «Super Galeb»).

Τούτου λεχθέντος, η πιθανή παραγγελία του Rafale θα πρέπει να ξεπεράσει κάποια εμπόδια… Υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Ένωση (με, εξάλλου, την υποστήριξη της Γαλλίας), η Σερβία καλλιεργεί μια ισχυρή εγγύτητα με τη Ρωσία… αλλά και με την Κίνα.

Πρόσφατα, οι σερβικές δυνάμεις παρέλαβαν τρία κινεζικά σχεδιασμένα συστήματα αεράμυνας FK-3.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πριν από λίγες μέρες Rafale των γαλλικών δυνάμεων συμμετείχαν σε συνδυασμένη άσκηση στη Σερβία.


πηγη