GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Για την πυρηνική κλιμάκωση

Martin van Creveld Για τους περισσότερους ανθρώπους, το αν ένας ηγέτης ή μια χώρα «χρησιμοποιήσει» πυρηνικά όπλα είναι μια απλή επιλογή, ...


Martin van Creveld

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το αν ένας ηγέτης ή μια χώρα «χρησιμοποιήσει» πυρηνικά όπλα είναι μια απλή επιλογή, είτε να τα ρίξουν στον εχθρό είτε δεν το κάνουν.

Για τους ειδικούς, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα (εξάλλου το να τους κάνεις ειδικούς ή να τους κάνεις να φαίνονται ειδικοί, είναι ο τρόπος που κερδίζουν τα προς το ζην).

Σήμερα λοιπόν θα ενδυθώ τον μανδύα ενός ειδικού και θα εξηγήσω μερικά από τα πράγματα που μπορεί να σημαίνει η «χρήση» τέτοιων όπλων.

Προφορικές απειλές. Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από τότε που έπεσε το πρώτο πυρηνικό όπλο στη Χιροσίμα (χωρίς κανενός είδους προειδοποίηση). 

Από τότε υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που χώρες και πολιτικοί απείλησαν να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά που είχαν στη διάθεσή τους: ο Αϊζενχάουερ το 1953 σε σχέση με τον πόλεμο της Κορέας, ο Χρουστσόφ το 1956 σε σχέση με την κρίση του Σουέζ, ο Κέννεντυ το 1962 σε σχέση με την κρίση των πυραύλων της Κούβας, ο Νίξον το 1973 σε σχέση με τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο εκείνης της χρονιάς, η Ινδία και το Πακιστάν το 1998-1999 σε σχέση με τον πόλεμο του Καργκίλ και ούτω καθεξής μέχρι τον Πούτιν σήμερα.

Ορισμένες από τις απειλές ήταν φανερές και μάλλον βάναυσες, άλλες λίγο πολύ καλυμμένες. Κάποιες εκτοξεύτηκαν απευθείας, άλλες με τη  ....

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα: geoeurope.org


.