GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σουηδία: «Ναι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά με εγγυήσεις και χωρίς βάσεις και πυρηνικά στο έδαφος της

Το κυβερνών Κόμμα της Σουηδίας έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της το ΝΑΤΟ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο γι...


Το κυβερνών Κόμμα της Σουηδίας έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της το ΝΑΤΟ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στην Συμμαχία από την σουηδική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την Φινλανδία.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου σήμερα, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Η σουηδική δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στην Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας τάσσονταν επίσης υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με την Φινλανδία.

Το Ελσίνκι ανακοίνωσε σήμερα την ιστορική υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ, η οποία κατατίθεται αύριο στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

Kατά την διάκρεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, δήλωσε ότι οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός, ωστόσ διευκρίνησε ότι

«Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ».


πηγη