GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η νέα στρατιωτική επανάσταση και η ελληνική αμυντική στρατηγική – Δρ. Γρίβας Κων/νος

Η εκπομπή Έρως Ελευθερίας αγαπάει το καλό βιβλίο.  Οι Ανδρέας Νικολόπουλος και Δημήτριος Βερδελής θα συζητήσουν για το βιβλίο Η Νέα Στρατ...




Η εκπομπή Έρως Ελευθερίας αγαπάει το καλό βιβλίο. 

Οι Ανδρέας Νικολόπουλος και Δημήτριος Βερδελής θα συζητήσουν για το βιβλίο Η Νέα Στρατιωτική Τεχνολογία και η Ελληνική Αμυντική Στρατηγική του καθηγητή Κώστα Γρίβα με τους: 

- Κώστα Γρίβα, καθηγητή Γεωπολιτικής και σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών ΣΣΕ και Γεωγραφίας της Ασφάλειας ΕΚΠΑ και συγγραφέα του βιβλίου

- Ιωάννη Δούκα, δημοσιογράφο και εθνολόγο

- Γιάννη Νικήτα, δημοσιογράφο και διευθυντή σύνταξης του defencereview.gr.



“Η νέα στρατιωτική επανάσταση και η ελληνική αμυντική στρατηγική” το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το βιβλίο επιχειρεί να διασυνδέσει μια σειρά από πρόσφατες εξελίξεις στις πολεμικές τεχνολογίες και μεθοδολογίες με κάποια διαχρονικά στοιχεία της τέχνης και της επιστήμης του πολέμου.


Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν μια Νέα Στρατιωτική Επανάσταση, πυρήνας της οποίας είναι η μετακίνηση του κέντρου βάρους της πολεμικής διαδικασίας από την πλατφόρμα στο βλήμα.

Αποτελεί μια συνάθροιση πληροφοριακού υλικού και μια αρχική τεκμηρίωση που θα αποτελέσει τη βάση μιας πιο συγκροτημένης μελέτης πάνω στην ανακατανομή ισχύος στο ελληνοτουρκικό σύστημα με βάση τη Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση.

Τη στιγμή που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο επικίνδυνη Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να μετατραπεί στην ηγεμονική δύναμη της περιοχής, μια σειρά από κοσμογονικές αλλαγές συμβαίνουν στον χώρο της στρατιωτικής τεχνολογίας διεθνώς. 

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός των μεγάλων ευρασιατικών δυνάμεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με τα επιτεύγματα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, διαμορφώνουν μια εντελώς νέα πραγματικότητα όσον αφορά τη στρατιωτική ισχύ. 

Ρομποτικά όπλα σε δομές σμήνωσης, βλήματα εφοδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη, υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι Cruise που λειτουργούν ως «μεταπυρηνικά υπερόπλα» και ένα «μεταλλαγμένο» πυροβολικό που μπορεί να αποτελέσει φθηνό υποκατάστατο της αεροπορικής ισχύος είναι μερικά από τα στοιχεία αυτής της Νέας Στρατιωτικής Επανάστασης. 

Μιας επανάστασης που είναι σαν να έχει γίνει κατά παραγγελία της Ελλάδας, μιας και της προσφέρει την ευκαιρία να ενισχύσει αποφασιστικά τις αποτρεπτικές της ικανότητες εναντίον του τουρκικού επεκτατισμού, αναπτύσσοντας ταυτοχρόνως την εθνική της οικονομία. 

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας σπάνιας ιστορικής ευκαιρίας να συνδυάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις με τις γεωπολιτικές της ανάγκες και να αναπτύξει ένα μοντέλο Άμυνας προσαρμοσμένο στις δικές της ιδιαιτερότητες και ενσωματωμένο σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Και το ερώτημα είναι αν θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία πριν να είναι πολύ αργά.

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου διδάσκει ζητήματα Γεωπολιτικής και Νέων Στρατιωτικών Τεχνολογιών. 

Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ως επισκέπτης καθηγητής και διαλέκτης διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως υπεύθυνος του ερευνητικού τομέα για νέες στρατιωτικές τεχνολογίες του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

πηγη