GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

"Πεμπτοφαλαγγίτες" του Ερντογάν στα νησιά μας: Διεκδικούν περιουσίες και...ταυτότητα-Τι είπαν για τις εκκλησίες

Συνέδριο της "τουρκικής" μειονότητας Δωδεκανήσων στην Αδριανούπολη με θέμα την ελληνική “μεγάλη ιδέα” ΗΤουρκία μεθοδευμένα απει...


Συνέδριο της "τουρκικής" μειονότητας Δωδεκανήσων στην Αδριανούπολη με θέμα την ελληνική “μεγάλη ιδέα”

ΗΤουρκία μεθοδευμένα απειλεί τα νησιά μας πιέζοντας για αποστρατικοποίηση, ενώ οι προκλήσεις πυκνώνουν ολοένα σε μια περίοδο που κλίμα είναι ήδη τεταμένο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης “Τούρκων” Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου, Καθ. Mustafa Kaymakçı γνωστός για τις δηλώσεις του κατά της ελληνικής πολιτείας, παρευρέθηκε σε συνέδριο στο Τουρκικό πανεπιστήμιο Ανατολικής Θράκης με θέμα η «τουρκική παρουσία στην ελληνική αντίληψη».

Κάνοντας την εναρκτήρια ομιλία στο πάνελ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Α.Θράκης Δρ. Ο Erhan Tabakoğlu είπε, «Το Πανεπιστήμιο μας είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που έρχεται στο μυαλό όταν στα Βαλκάνια αναφέρονται μεταξύ των πανεπιστημίων της Τουρκίας, προσπαθώντας να καθορίσει όλη την πορεία δράσης του. Είναι ιδιοκτήτης του μοναδικού βαλκανικού ινστιτούτου της Τουρκίας. Είναι το πανεπιστήμιο που προτιμούν περισσότερο οι Βαλκάνιοι φοιτητές στην Τουρκία.

Οι 4500 από τους 5279 διεθνείς φοιτητές μας, είναι βαλκανικής καταγωγής.

Το πάνελ μας σήμερα περιέχει ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα ως προς το περιεχόμενο. Αν και οι “Τούρκοι” της Δυτικής Θράκης έρχονται στο μυαλό μας όταν αναφερόμαστε στους Τούρκους της Ελλάδας, υπάρχουν και “Τούρκοι” που ζουν στα νησιά. Για το λόγο αυτό το πάνελ έχει ιδιαίτερη σημασία”.

Ο συντονιστής του Βαλκανικού Ινστιτούτου Ερευνών Αναπληρωτής Διευθυντής Δρ. Ali Hüseyinoğlu ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι η Αδριανούπολη έχει ξεχωριστή θέση για αυτόν καθώς οι δύο θείοι του σκοτώθηκαν στην Αδριανούπολη κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου Prof. Δρ. Mustafa Kaymakçı δήλωσε ότι “χωρίς να γνωρίζουμε τις θετικές και αρνητικές πτυχές της τουρκικής εικόνας στην αντίληψη της Ελλάδας, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να γίνει αυτή θετική.

Οι δύο λαοί ζουν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και υπάρχουν δύο κράτη. Ωστόσο, υπάρχουν συνεχή προβλήματα και ορισμένες αρνητικές σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο λαών και των δύο κρατών στην ιστορική διαδικασία.

Υπάρχουν πολλές μελέτες για τις πολιτικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου. Ωστόσο, οι μελέτες για το τι αντιπροσωπεύει η τουρκική εικόνα στον ελληνικό λαό δεν αρκούν.

Αυτό είναι σημαντικό από αυτή την άποψη. Εάν δεν γνωρίζουμε τις θετικές και αρνητικές πολιτιστικές διαστάσεις αυτής της εικόνας στην ελληνική αντίληψη, δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε θετικές στην πορεία», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η τουρκική εικόνα στον ελληνικό λαό, έχει σχέση με τη Δύση, καθώς και ξένες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές".

Ξεκινώντας την ομιλία του για την ίδρυση της Ελλάδας κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την ίδρυση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το μέλος του ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Αναπλ. Δρ. Nilüfer Erdem έκανε την παρουσίασή της με θέμα «Ελλάδα μεγάλη Ιδέα».

Η Nilüfer Erdem είπε, "ότι μετά την ίδρυση του πανεπιστημίου Αθηνών, όλοι οι Έλληνες που ζούσαν στην Ανατολία και τη Θράκη έγιναν φοιτητές για να σπουδάσουν σε αυτό το πανεπιστήμιο.

Επομένως, οι Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετέφεραν ό,τι έμαθε η ελληνική νεολαία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ανατολία και σε όλη τη Θράκη διαχρονικά.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε μετατραπεί σε κέντρο εκπαίδευσης της ελληνικής νεολαίας.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα εξήγαγε την ιδεολογία της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσω αυτών των νέων ανθρώπων.

Από την άλλη, η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας συνδέθηκε με το ελληνικό κράτος και συνεχίστηκε αδιάκοπα. Με αυτό τον τρόπο λανσαρίστηκαν και μπήκαν τα θεμέλια της Μεγάλης Ιδέας».

Το  μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Δρ. Ο Neval Konuk Halaçoğlu έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Το τραύμα και η πολιτική απόκρυψης της ταυτότητας των οθωμανικών δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα».

Ο Δρ. Ο Neval Konuk Halaçoğlu τόνισε ότι "η απόκρυψη δεν είναι φυσική και ότι οι ταυτότητες των δημόσιων κτιρίων δεν είναι καν καταχωρημένες, ειδικά των δημόσιων κτιρίων του 19ου αιώνα.

Στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, την Καβάλα και τη Δράμα, υπάρχουν τζαμιά, αίθουσες προσευχής, στρατιωτικά νοσοκομεία, δικαστικά μέγαρα που μετατράπηκαν γρήγορα σε εκκλησίες, ενώ τα τελευταία 20-25 χρόνια οθωμανικά αρχιτεκτονικά έργα, άλλαξαν χρήση λόγω έλλειψης εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη και διάφορες περιοχές της Ελλάδας".

Το πάνελ ολοκληρώθηκε με την επίδοση δώρων μετά τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

Αυτά τα συνέδρια κάνουν οι Τούρκοι προσπαθώντας να ωραιοποιήσουν την εικόνα του σημερινού αυταρχικού καθεστώτος στην Ελλάδα, αναλύοντας θέματα όπως η “Μεγάλη Ιδέα”, τα οθωμανικά κτίρια”και πολλά άλλα.

Ξεχνούν ότι ακόμη και σήμερα εν έτει 2022 συνεχίζουν να έρχονται στο φως αρχαίοι ελληνικοί ναοί, εκκλησίες, ελληνικά αγάλματα από την ελληνική μέχρι τα βάθη της Μικρά Ασία, στην οποία κατοικούν “Τούρκοι” πολίτες ελληνικής καταγωγής ακόμη και σήμερα.

Η ιστορία δεν είναι με το μέρος της Τουρκίας και για αυτό δεν πρέπει καν να την ακουμπούν οι γείτονες, το πρόβλημα όμως είναι ότι κάποιοι εντός Ελλάδος, θέλουν να την ξεχάσουν τα σημερινά ελληνόπουλα, και το γιατί το βλέπουμε στον ουρανό του Αιγαίου καθημερινά.

πηγη