GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σοβαρή εξέλιξη! Οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους κανόνες για πολεμικά πλοία στον Βόσπορο; Η “φωτιά” απειλεί και την Αλεξανδρούπολη

Συζητείται αλλαγή της συνθήκης του Μοντρέ;- Η Μόσχα σε περίπτωση πολεμικής ρήξης με τις ΗΠΑ θα κτυπούσε με πυραύλους άμεσα όλες τις βάσε...


Συζητείται αλλαγή της συνθήκης του Μοντρέ;- Η Μόσχα σε περίπτωση πολεμικής ρήξης με τις ΗΠΑ θα κτυπούσε με πυραύλους άμεσα όλες τις βάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Ηκυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέτρεψε την ιδέα της εισαγωγής νέων κανόνων για τη διέλευση και τη ναυσιπλοΐα πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση, κατά την προετοιμασία της απάντησης στις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας, μεταξύ άλλων, συζήτησε με τους συμμάχους τη δυνατότητα να επιτραπεί η επιθεώρηση των πυραυλικών συστημάτων τους στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Ένα άλλο σχέδιο που συζητήθηκε στην Ουάσιγκτον είναι η εισαγωγή νέων κανόνων για τη διέλευση και τη ναυσιπλοΐα πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της στην ανατολική πλευρά προκειμένου να παράσχει στους συμμάχους της τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ θα «παρακολουθεί  συνεχώς την κατάσταση».

«Αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας, θα αυξήσουμε την παρουσία μας, μεταξύ άλλων στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Περισσότερα πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη θα σταλούν εκεί», είπε ο ίδιος.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτά αποτελούν πραγματικότητα, ή αποτελούν απλά σενάρια ενός ψυχολογικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, σε καμία περίπτωση. 

Αν αληθεύουν όμως, πρόκειται για μια λίαν επικίνδυνη και σοβαρή κατάσταση, εφόσον ισχύουν όλα αυτά, η οποία θα εμπλέξει τόσο την Τουρκία που κατέχει τα Στενά, όσο και την Ελλάδα, ειδικά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στην οποία έχουμε έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Υπενθυμίζουμε ότι συστοιχίες υπερηχητικών πυραύλων "Onyx" έχουν στοχοποιήσει χερσαίους στόχους σε Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης Τουρκίας-Στενά του Βοσπόρου και Ελλάδος-Αλεξανδρούπολη).

Εξοπλισμένος με κεφαλή βάρους 300 κιλών, ο ρωσικός πύραυλος μπορεί να καταστρέψει οποιονδήποτε επίγειο στόχο ή συγκέντρωση εχθρικών δυνάμεων με εύρος στόχου άνω των 600 χιλιομέτρων.

Ουσιαστικά τα Στενά του Βοσπόρου και η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, έχουν ήδη τεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών  πυραύλων αυτού του τύπου, και αυτό αποτελεί τυπική ρωσική αντίδραση, ειδικά για την αμερικανική βάση στον Έβρο.

Το αντίστροφο όμως θα μπορούσε να ισχύει και από την Αλεξανδρούπολη βέβαια, αφού ένας αμερικανικός πύραυλος δεν θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να πλήξει τον ρωσικό στόλο του Εύξεινου Πόντου σε περίπτωση κρίσης.

Ουσιαστικά, η νέα αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης θέτει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή οποιασδήποτε σύγκρουσης στην περιοχή μας, και αυτό όπως όλα δείχνουν είναι γεγονός.

Η οποιαδήποτε πιθανή λόγω παγκόσμιας κρίσης ανταλλαγή πληγμάτων Αλεξανδρούπολης-Κριμαίας, θα ήταν μια αναμενόμενη κίνηση ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία, όπως το ίδιο θα συνέβαινε σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Στενά.

Η Αλεξανδρούπολη γίνεται εκ των πραγμάτων, μια από τις αμερικανικές βάσεις πρώτης προτεραιότητας για τους Ρώσους, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν μια βάση για στρατηγικά αιφνιδιαστικά πλήγματα κατά των βάσεων του ρωσικού ναυτικού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ελλιμενισμός αμερικανικών πολεμικών αντιτορπιλικών με σύστημα AEGIS, στην Αλεξανδρούπολη δίνει την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων κατά του ρωσικού στόλου Μαύρης Θάλασσας όσο και της Κριμαίας, αλλά και ακόμα πιο βαθιά στην ρωσική επικράτεια.   

Σε όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι γνωστό το πως αντιδράσει η Τουρκία του Ερντογάν, αφού πιθανόν θα είχαμε αλλαγή της συνθήκης του Μοντρέ,  με άμεση ρωσική αντίδραση.

Αυτά όμως είναι σενάρια ενός πιθανού αλλά απευκταίου  Αρμαγεδδών, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί κανένας να γίνει πραγματικότητα, ούτε Αμερικανός ούτε Ρώσος.   

πηγη