GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Όλοι στα όπλα στην Ουκρανία! Μαθήματα για όπλα και εκρηκτικά σε μαθητές υπό την απειλή εισβολής από τη Ρωσία

«Δεν θα υπάρξει ποτέ «ειρήνη» με τους όρους που θέλει η Ρωσία» τόνισε ο Αντρέι Λεβούς Ανησυχητικές εικόνες από την Ουκρανία με μαθητές ...


«Δεν θα υπάρξει ποτέ «ειρήνη» με τους όρους που θέλει η Ρωσία» τόνισε ο Αντρέι Λεβούς

Ανησυχητικές εικόνες από την Ουκρανία με μαθητές να διδάσκονται για όπλα και εκρηκτικά καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να μην υπάρξει εισβολή από τη Ρωσία

Τουλάχιστον ανησυχία προκαλούν οι εικόνες με τα «μαθήματα» για όπλα και εκρηκτικά που έκαναν αστυνομικοί σε μαθητές σχολείων στην Ουκρανία καθώς στη χώρα εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο εισβολής από τη Ρωσία.

Το «μάθημα» διεξήχθη, σύμφωνα με το Associated Press, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, με πρωτοβουλία της αστυνομίας για την προετοιμασία των πολιτών απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες Ουκρανοί συμμετείχαν σε μια καμπάνια στα social media υπό το hashtag #UkrainiansWillResist με τη συμμετοχή επωνύμων, δημοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών. «Κανείς δεν μπορείς να επιβάλει στους Ουκρανούς να δεχθούν το τελεσίγραφο από τον Πούτιν. Δεν θα υπάρξει ποτέ «ειρήνη» με τους όρους που θέλει η Ρωσία» τόνισε από την πλευρά το ο Αντρέι Λεβούς ο οποίος και ξεκίνησε τη συγκεκριμένη διαδικτυακή καμπάνια.

Αυτό που ανησυχεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι η αυξανόμενη παρουσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας με τον αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή να ξεπερνάει τους 125.000, δείγμα, κατά ορισμένους αναλυτές, ότι η Μόσχα παραμένει αποφασισμένη να εισβάλει στην γειτονική της χώρα. Η Ρωσία, πάντως, επιμένει να αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραμείνει «στη διπλωματική οδό» για τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά τις συζητήσεις που έγιναν στο Παρίσι με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας».

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει και αυτά είναι τα άσχημα νέα. Δυστυχώς η βασική απαίτηση της Ρωσίας είναι η Ουκρανία να λάβει μέρος σε απευθείας συζητήσεις με τις περιοχές του Ντόνεντσκ και του Λουγκάνσκ αντί για τη Ρωσία αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί για εμάς αυτό είναι ζήτημα αρχής. Τα καλά νέα είναι ότι οι Ρώσοι εκπρόσωποι δέχθηκαν να συναντηθούν εκ νέου στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες γεγονός που σημαίνει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να παραμείνει στην διπλωματική οδό τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα.

Κρίση στην Ουκρανία: Συζητήση Μπάιντεν-Ζελένσκι

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως είχε μία μακρά συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τις από κοινού ενέργειες σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

«Συζητήσαμε τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση (της έντασης) και συμφωνήσαμε σε από κοινού ενέργειες στο μέλλον. Ευχαρίστησα τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια. Συζητήσαμε επίσης για την πιθανότητα οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία», αναφέρει ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να συνεδριάσει τη Δευτέρα (31/1) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει «την απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που αντιπροσωπεύει η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας».

Στο δελτίο Τύπου, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, αναφέρει: «Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα και η Ρωσία προχωρά σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες με στόχο την Ουκρανία, κάτι το οποίο συνιστά ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».


πηγη