GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ενώπιον των ΥΠΕΞ της ΕΕ οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Οι νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ τέθηκαν επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη που άρχισε αργά το απόγευμα της Τετ...



Οι νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ τέθηκαν επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη που άρχισε αργά το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η τηλεδιάσκεψη διήρκησε πάνω από τρείς ώρες. 

Το θέμα της νέας τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν στην ατζέντα του άτυπου συμβουλίου στο κεφάλαιο που αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις.

Κυρίαρχο θέμα ήταν φυσικά η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τα θέματα της Μέσης Ανατολής και της Λιβύης.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του ΣΙΓΜΑ,  το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ήγειρε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Ο  Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και για την ενημέρωσή του αναφορικά με τη νέα αυτή πρόκληση της Τουρκίας και ειδικότερα για την παράτυπη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής Νότια της Κύπρου, αλλά και για τις υπό εξέλιξη έκνομες δραστηριότητες του γεωτρύπανου "Γιαβούζ" στα τεμάχια 6 και 7.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία συζήτησαν και το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Εσθονία, υποστήριξαν με τις τοποθετήσεις τους την Κύπρο.

Οι υπόλοιπες χώρες δεν τοποθετήθηκαν. 

Η συζήτηση πάντως για το συγκεκριμένο θέμα θα συνεχισθεί αύριο.
Θα το θέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επίπεδο ηγετών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ένας από τους στόχους της Λευκωσίας, είναι και η επίσπευση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αλλά και η προσθήκη και άλλων ονομάτων στον κατάλογο των κυρώσεων.

Στο μεταξύ, είχαμε σήμερα και απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στη χθεσινή ανακοίνωση της Αθήνας, με την οποία καταδίκαζε την παράνομη γεώτρηση της Άγκυρας.

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα ήρθε διά του εκπροσώπου, Χάμι Ακσόι.

«Η μαξιμαλιστική και ασυμβίβαστη στάση του ελληνικού και ελληνοκυπριακού διδύμου απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο κ. Ακσόι.

Δίδυμο απειλής για την Τουρκία η Ελλάδα και Κύπρος, κατά τον κ. Ακσόι.

Και προσθέτει πως η Ελλάδα αγνοεί σκόπιμα την πραγματικότητα, όπως την καταλαβαίνει η Άγκυρα, ότι η ίδια  έχει νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Αναφέρεται και στα ίσα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, υπονοώνοντας ότι αυτά πλήττονται και ότι η Τουρκία θα τα υπερασπιστεί.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"