GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Γαλλία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για τις ταραχές στη Νέα Καληδονία

Νέα αντιπαράθεση των δύο χωρών μετά την Αρμενία Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Νέα Καληδονία, κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά τ...

Νέα αντιπαράθεση των δύο χωρών μετά την Αρμενία

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Νέα Καληδονία, κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά τις πολυήμερες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας και το Παρίσι σήμερα να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για «δάκτυλο» στις ταραχές και επέμβαση στα εσωτερικά του αρχιπελάγους, το οποίο κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τον θάνατο 4 ανθρώπων.


 «Δεν πρόκειται για φαντασίωση. Λυπάμαι που ορισμένοι από τους αυτονομιστές έχουν κάνει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν» τόνισε ο Γάλλος υπουργός επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ακόμη και αν υπάρχουν προσπάθειες παρέμβασης, η Γαλλία είναι κυρίαρχη στο έδαφός της».

 Αξιωματούχος των Μυστικών Υπηρεσιών της Γαλλίας δήλωσε στο Politico: «Έχουμε εντοπίσει δραστηριότητες από την Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν στην Νέα Καληδονία επί εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Προωθούν την αφήγηση ότι η Γαλλία είναι ένα αποικιοκρατικό κράτος».

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Γαλλίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν φτάσει στο ναδίρ λόγω της στρατιωτικής και πολιτικής στήριξης του Παρισιού προς την Αρμενία. Η διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την εισβολή των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2023.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αϊκάν Χατζιζάντα, απέρριψε μετ΄επιτάσεως τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του υποκινεί τις ταραχές. «Αντί να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι δήθεν υποστηρίζει τις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας στην Νέα Καληδονία, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποτυχημένη πολιτική της χώρας του έναντι των υπερπόντιων εδαφών που οδήγησε σε τέτοιες διαδηλώσεις» υποστήριξε.

πηγη