GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πλανήτη με ωκεανό -και ίσως ζωή- ανακάλυψε σε μακρινό άστρο το τηλεσκόπιο James Webb

Εντοπίστηκε μόριο που στη Γη παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς - Οριστικές απαντήσεις θα έχουμε σε περίπου ένα χρόνο Ενδείξεις ότι ένας εξ...

Εντοπίστηκε μόριο που στη Γη παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς - Οριστικές απαντήσεις θα έχουμε σε περίπου ένα χρόνο

Ενδείξεις ότι ένας εξωηλιακός πλανήτης ενδεχομένως να έχει ζωή ανακάλυψε το τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Το τηλεσκόπιο ίσως έχει ανιχνεύσει ένα μόριο που ονομάζεται διμεθυλοσουλφίδιο, το οποίο στη Γη παράγεται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς, όπως το φυτοπλαγκτόν.

Οι ερευνητές τονίζουν στο BBC ότι η ανίχνευση στον πλανήτη, που απέχει 120 έτη φωτός, δεν είναι ισχυρή και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα που θα έχουμε στα χέρια μας σε περίπου ένα χρόνο.

Εντόπισαν όμως και μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, με πιο ισχυρές ενδείξεις από το διμεθυλοσουλφίδιο. Η ανίχνευση αυτών των αερίων θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πλανήτης, που ονομάζεται K2-18b, έχει ωκεανό νερού.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ακόμη και αν ένας πλανήτης έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει ζωή, δεν σημαίνει ότι έχει.

Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι ανιχνεύουν την πιθανότητα ύπαρξης διμεθυλοσουλφιδίου σε έναν πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από μακρινό άστρο.

Συνήθως αυτοί οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις. Το 2020 ερευνητές είχαν ισχυριστεί ότι εντόπισαν το μόριο φωσφίνη, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί από ζωντανούς οργανισμούς, στα σύννεφα της Αφροδίτης, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

πηγη