GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έρχονται τεράστιες ελλείψεις σε νωπά προϊόντα στις λαϊκές αγορές και στα γαλακτοκομικά λόγω καταστροφής στην Θεσσαλία

Aπότοκο αυτής της κατάστασης θα είναι οι αθρόες εισαγωγές αυτών των προϊόντων από την Τουρκία, τα οποία σε πολλές περιπτώσει έχουν κριθεί ακ...

Aπότοκο αυτής της κατάστασης θα είναι οι αθρόες εισαγωγές αυτών των προϊόντων από την Τουρκία, τα οποία σε πολλές περιπτώσει έχουν κριθεί ακατάλληλα από επιτροπές της ΕΕ

Μετά την επικών διαστάσεων καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο, Έβρο αλλά και στον Βόλο, αναμένεται τεράστια έλλειψη εποχικών προϊόντων και τιμές στα ύψη αναφέρουν πολλες πηγές.

«Είναι μόνο η αρχή. Το επόμενο διάστημα οι ελλείψεις θα είναι πολύ σοβαρές. Δεν θα έχουμε προϊόντα να διαθέσουμε», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιώργος, παραγωγός από το Βελεστίνο, μιλώντας για εικόνες… Κατοχής που πρόκειται να ζήσει ολόκληρη η περιοχή.

Καταναλωτές περιφέρονταν από πάγκο σε πάγκο αναζητώντας λαχανικά και φρούτα, ωστόσο ποικιλία και ποσότητες ήταν περιορισμένες και ως εκ τούτου και οι αγορές.

«Ο,τι ήταν έτοιμο από παραγωγή καταστράφηκε. Δεν μπορούμε καν να πλησιάσουμε στις καλλιέργειές μας που είναι θαμμένες στη λάσπη», έλεγε παραγωγός που βγήκε χθες στη λαϊκή για να διαθέσει οπωροκηπευτικά που είχε μαζέψει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε την τεράστια σημασία για την ελληνική οικονομία από τις περιοχές του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και του Έβρου σε προϊόντα ( Γεωργία και κτηνοτροφία) για την χώρα μας. 

Μήλα, οπωροκηπευτικά, αχλάδια, λάδι, αλλά και άλλα εποχικά είδη τα οποία προμήθευε ο θεσσαλικός κάμπος έχουν καταστραφεί από την νεροποντή που εξαφάνισε ολόκληρες εκτάσεις.

Δεν είναι όμως αυτά τα προϊόντα που θα λείψουν, αφού χάθηκες χιλιάδες αιγοπρόβατα και γελάδες, και θα έχουμε πιθανόν έλλειψη και σε γαλακτομικά προϊόντα.

Τα τυριά της περιοχής όπως κεφαλοτύρι, κασέρι, μυζήθρα, ανθότυρο, γραβιέρα και άλλα θα είναι πολύ λιγότερα, και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά, ενώ οι τιμές θα πάρουν σχεδόν σίγουρα την ανηφόρα και πάλι, εν μέσω ήδη ανόδου των τιμών στην χώρα μας.

Αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (08.09.2023) η ΕΛΣΤΑΤ. Από το 2,5% του Ιουλίου, έφτασε στο 2,7%, με την ακρίβεια στα τρόφιμα να “καλπάζει” για άλλον έναν μήνα.


Ο πληθωρισμός αυξήθηκε γιατί παρά τις μεγάλες μειώσεις των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης, υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλη την άλλη γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. είδη διατροφής +10,7%).

Μετά το το ράλλυ που διεξάγει το ελαιόλαδο, τώρα θα έχουμε  επίσης μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το προϊόν, ενώ το απότοκο αυτής της κατάστασης θα είναι οι αθρόες εισαγωγές αυτών των προϊόντων από την Τουρκία, τα οποία σε πολλές περιπτώσει έχουν κριθεί ακατάλληλα από επιτροπές της ΕΕ.

Όλο αυτό το σκηνικό ήταν ήδη επιβαρυμένο από τις τεράστιες καταστροφές λόγω της πυρκαγιάς στον Έβρο, στιςς οποίο χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές μονάδες, ζώα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την παραγωγή αυτών των προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Το ακόμα πιο καταστροφικό για την εγχώρια αγορά, είναι το γεγονός ότι όλες αυτές οι καταστροφές θα επουλωθούν μερικώς μέχρι του χρόνου, αφήνοντας μεγάλες ελλείψεις στον ελληνική αγορά.

Άμεση ανάγκη είναι οπωσδήποτε αναζήτηση κονδυλίων από την ΕΕ, για την αποζημίωση των πληγέντων, με στόχο να βοηθηθούν όλοι οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχασαν τα πάντα από την θεομηνία που έπληξε την χώρα μας.

Καλά τα ευχολόγια, και οι πολιτικές δηλώσεις κυβερνώντων και αντιπολίτευσης, αλλά οι άνθρωποι σε Έβρο και Θεσσαλία έχουν πραγματικές ανάγκες, οι οποίες είναι άμεσες με μεγάλη επήρεια στην εγχώρια αγορά.

Για αυτό οφείλουν όλοι να βοηθήσουν με προτάσεις και δράσεις στην Ευρώπη, ώστε όλοι οι άνθρωποι να χρηματοδοτηθούν για να ξαναρχινήσουν τις καλλιέργειες τους και τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, για να επιβιώσει η χώρα μας.

πηγη