GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Β.Πούτιν πιέζεται από στρατιωτικούς και διπλωμάτες να λάβει σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας

Αντίδραση της Ρωσίας στο «ναι» της Τουρκίας για ένταξη Σουηδίας σε ΝΑΤΟ: Βέτο κατά της Άγκυρας στο Σ.Α. του ΟΗΕ - Τηλεφώνημα του Σ.Λαβρόφ στ...

Αντίδραση της Ρωσίας στο «ναι» της Τουρκίας για ένταξη Σουηδίας σε ΝΑΤΟ: Βέτο κατά της Άγκυρας στο Σ.Α. του ΟΗΕ - Τηλεφώνημα του Σ.Λαβρόφ στον Χ.Φιντάν για την μαζική αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Σε μείζονα κρίση βρίσκονται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις που δοκιμάστηκαν και άντεξαν στους 17 μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, μετά το «Ναι» της Αγκυρας στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις μαζικές πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, από τα μαχητικά drone Bayraktar μέχρι τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina-2 των 155 χλστ..

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η Ρωσία ασκεί βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιδίωκε να επεκτείνει τη διασυνοριακή παράδοση βοήθειας στην Συρία, μέσω Τουρκίας (είχε αναγορευτεί σε ρυθμιστή) χωρίς την άδεια της Δαμασκού.

Ενέργεια που έρχεται σε άμεση συνέχεια των δηλώσεων Ν.Πεσκόφ ότι «θα ληφθούν αντίμετρα κατά αυτής της εξέλιξης» (σ.σ. ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ).
Μέχρι σήμερα, με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία μπορούσε να εξοπλίζει της ισλαμιστικές ομάδες στις οποίες χρησιμοποιούσε για να δρουν κατά των Κούρδων και του συριακού στρατού. Τώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την στροφή της Τουρκίας στην Δύση, φαίνεται ότι η Μόσχα δείχνει τα δόντια της.

Είχε προηγηθεί ο ανελέητος βομβαρδισμός της τουρκικής βάσης ισλαμιστών στο Χαλέπι από την ρωσική αεροπορία σε συνεργασία με τον συριακό στρατό, με πολλούς νεκρούς.
Θυμίζουμε ότι μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, ήρθε και η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας.

O ίδιος ο Β.Πούτιν έχει πλέον μεγάλη πίεση από τους στρατιωτικούς και την διπλωματία της Μόσχας για να σκληρύνει την θέση του απέναντι στην Τουρκία.

Βέβαια, η «κορωνίδα» της εξωτερικής πολιτικής του Β.Πούτιν, είναι η «έλξη» της Τουρκίας, μετά το πραξικόπημα του 2016, της Άγκυρας προς τις ρωσικό «στρατόπεδο», πολιτική που αντικατέστησε πλήρως την προσπάθεια δημιουργίας στενών εταιρικών σχέσεων με την Ελλάδα που είχαν ξεκινήσει το 2004 επί πρωθυπουργίας Κ.Καραμανλή και έληξαν οριστικά περί το 2012.

Και για τον λόγο αυτό δεν αναμένεται μία εξέλιξη που θα οδηγούσε την κατάσταση «στα άκρα» αφού η Τουρκία είναι το μόνο «παράθυρο» της Ρωσίας προς την Δύση, μετά την έναρξη του πολέμου.

Αλλά ο Β.Πούτιν πρέπει να εγκρίνει μέτρα κατά της Άγκυρας, καθώς ειδικά μετά την ανταρσία της Wagner δεν έχει κανένα περιθώριο να τρωθεί επιπλέον η αξιοπιστία του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η Μόσχα σχεδιάζει αντίμετρα», χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου οι ηγέτες των 31 κρατών-μελών συναντώνται αυτή την εβδομάδα εν μέσω των νέων εξελίξεων στην ένταξη της Σουηδίας και καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει για πρόσκληση στη Συμμαχία.

Η σύνοδος κορυφής, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, είναι η τέταρτη από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Πεσκόφ είπε ακόμη ότι η ώθηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν «ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην τρέχουσα κατάσταση», αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας.

Ωστόσο, είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται κατά… την κρίση της με την Τουρκία που σημαίνει ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν πλέον βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση.

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι μια ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία θα οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δυτικών συμμάχων και της Ρωσίας.

«Δυνητικά, είναι πολύ επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους», είπε ο Πεσκόφ.

Μάλλον δεν ήταν τυχαίες οι συζητήσεις σήμερα Ρ.Τ.Ερντογάν και Τ.Μπαίντεν που διήρκησαν σχεδόν μιάμιση ώρα που σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθούσε να κερδίσει ανταλλάγματα για να μπορεί να σταθεί απέναντι και στην Ρωσία ίσως.

Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και όπως φαίνεται σε πολλά επίπεδα…

πηγη