GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

OpenAI - IBM: Αίτημα για θέσπιση κανόνων στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι ίδιοι οι δημιουργοί του ΑΙ ζητούν από το Κογκρέσο να βάλει φρένο στην ανακάλυψή τους Στελέχη δύο μεγάλων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης (Α...

Οι ίδιοι οι δημιουργοί του ΑΙ ζητούν από το Κογκρέσο να βάλει φρένο στην ανακάλυψή τους

Στελέχη δύο μεγάλων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ζήτησαν από γερουσιαστές να εγκρίνουν κανονισμούς για την πρωτοποριακή νέα τεχνολογία, καθώς η χρήση της εγείρει ζητήματα ηθικά, νομικά και εθνικής ασφάλειας.

«Καθοριστική» θα είναι η παρέμβαση των κυβερνήσεων για να ρυθμιστεί η ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, «προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι» που αντιπροσωπεύει, δήλωσε ενώπιον αμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Σαμ Ατλμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δημιουργού της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

«Είναι σημαντικό η πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί στη βάση δημοκρατικών αξιών», εκτίμησε ο νεαρός επιχειρηματίας, «κάτι που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική», δήλωσε κατά την πρώτη ακρόασή του από επιτροπή του Κογκρέσου.

Η διάθεση του ChatGPT στο Διαδίκτυο τον Νοέμβριο πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον του κοινού και των επιχειρήσεων για τη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή την τεχνολογία που είναι ικανή να παράγει περιεχόμενο, κείμενο, εικόνες, ήχους ή βίντεο, αφού αντλήσει υλικό από τεράστιες βάσεις δεδομένων.

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη απελευθερώνει τα πάθη και πολλοί ανησυχούν για την εν δυνάμει επίδρασή της σε σειρά επαγγελμάτων, με πιθανές μαζικές καταργήσεις θέσεων εργασίας, αλλά και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία.

Ο Sam Altman δηλώνει συχνά ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά προτίμηση σε διεθνές επίπεδο.

«Ξέρω ότι φαίνεται αφελές να προτείνω κάτι τέτοιο, μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν προηγούμενα», εξήγησε, αναφέροντας το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Αντίστοιχα, «ρυθμίσεις ακριβείας» σχετικά με τον τρόπο χρήσης των εργαλείων AI και όχι τον τρόπο ανάπτυξής τους ζήτησε και η Κριστίνα Μοντγκόμερι, ανώτερη αξιωματούχος της IBM.


www.bankingnews.gr