GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

FBI: Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Νικόλαος Μπογονικολός για μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους (ΦΩΤΟ)

Την σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές με την κατηγορία ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μ...


Την σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές με την κατηγορία ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.l

Κατά του Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο Νικόλας Μπογονικολός, Έλληνας υπήκοος και ιδιοκτήτης της Aratos Group, συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ. «Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις. «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ.

Η δωρεές στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις 

Εν τω μεταξύ τον Φεβρουάριο του 2023, το Ελληνικό Δημόσιο έκανε αποδεκτή δωρεά της εταιρείας «ΖΕΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μ.Ι.Κ.Ε.» η οποία είναι μέλος του ομίλου ARATOSGROUP.
Η δωρεά απευθύνεται στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και αφορά στη χορηγία μίας υποβρύχιας κατευθυνόμενης συσκευής υποβοήθησης καθαρισμού υφάλων σκαφών καθώς και στην παροχή αρχικής εκπαίδευσης στη χρήση του.
Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία την οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αποδέχθηκε και υπέγραψε προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής της το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρεται σε ανάλογο δημοσίευμα: «Ο πρόεδρος του ομίλου Aratos Group δρ. Νίκος Μπογονικολός ο οποίος κατάγεται από την Ηλεία και έχει εμπειρία στο χώρο της τεχνολογίας 35 ολόκληρα χρόνια, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού και αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έχει προσφέρει και ενισχύσει μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις του, τις Ένοπλες Δυνάμεις και θέματα ανάπτυξης της χώρας, κάτι που είναι διατεθειμένος να επαναλάβει και στο μέλλον, όπως έχει αναφέρει μέσα από συνεντεύξεις του και κυρίως όπως διαπιστώνεται μέσα από το έργο του».

Πατήστε πάνω στην εικόνα για  να δείτε όλη την ανακοίνωση των Αμερικανικών Αρχών και τα έγγραφα:


πηγη