GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ποιοι δικαστές θα κρίνουν το Εθνικο κόμμα Έλληνες - Η ανατροπή με την παραίτηση Τζανερίκου και η αρεοπαγίτης που δεν αποκλείεται να δηλώσει αποχή από τη διαδικασία

Τον αποκλεισμό ή όχι από τις εθνικές εκλογές 2023 του πολιτικού φορέα με την επωνυμία «Έλληνες» θα κληθούν να αποφασίσουν ανώτατοι δικαστ...


Τον αποκλεισμό ή όχι από τις εθνικές εκλογές 2023 του πολιτικού φορέα με την επωνυμία «Έλληνες» θα κληθούν να αποφασίσουν ανώτατοι δικαστές, που απαρτίζουν την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου

Οι αρεοπαγίτες, που συγκροτούν την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, θα κληθούν, δηλαδή, να αποφασίσουν στην ουσία αν ο επίμαχος κομματικός σχηματισμός, πρόεδρος του οποίου είναι πλέον ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, είναι στην πραγματικότητα το «κόμμα Κασιδιάρη»

Στις 5 Μαΐου, λοιπόν, θα διεξαχθεί στον Άρειο Πάγο μία δίκη με δεδομένο θέμα (μπλοκάρισμα ή μη της καθόδου του κόμματος «Έλληνες» στις εκλογες) αλλά με αλλαγμένα αριθμητικά δεδομένα

Η διαφοροποίηση των αριθμητικών δεδομένων επήλθε:

α) με την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να φέρει τροπολογία που εκτείνει αριθμητικά τους αρεοπαγίτες οι οποίοι θα αποφασίσουν στο σύνολο του τμήματος (Ολομέλεια Τμήματος και όχι 5μελές συμβούλιο ως είθισται) και

β)με την απόφαση του προέδρου του, αντιπροέδρου του ΑρείουΠάγου, Χρήστου Τζανερρίκου, να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα.

Αρεοπαγίτες: Τι λένε οι… αριθμοί

Συγκεκριμένα, μετά την παραίτηση του κ. Τζανερρίκου (την οποία κρατά η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μαρία Γεωργίου αφού εκείνος έχει δικαίωμα να την ανακαλέσει εντός μηνός, ήτοι τις 10 Μαΐου) το 11μελές όργανο γίνεται αναγκαστικά 10μελές.

Έχει δημιουργηθεί, δηλαδή, πρόβλημα, καθώς οι δικαστικοί σχηματισμοί πρέπει να απαρτίζονται από μονό αριθμό ώστε να σχηματίζονται πλειοψηφίες.

Αν, δηλαδή, θεωρηθεί δεδομένο ότι όλες οι ψήφοι έχουν την ίδια αξία (δεν υπάρχει δηλαδή αυτό που λέγεται η ψήφος του προέδρου να μετράει διπλή εκτός κι αν αυτό προβλεφθεί νομοθετικά) ή θα πρέπει να προστεθεί μέλος – αρεοπαγίτης στο τμήμα (πράγμα εξαιρετικά προβληματικό).

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει – απόσχει κάποιος.
Οπότε ίσως χρειαστεί και να προστεθούν δύο αεροπαγίτες στο Τμήμα;
Είναι δυνατόν να συμβούν όλα αυτά;

Προεδρεύουσα η Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη

Μετά την οριστική (;) αποχώρηση Τζανερίκου, χρέη προέδρου του τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές.

Η κ. Κιουπτσίδου ήταν η αρεοπαγίτης που διενήργησε την κύρια ανάκριση για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Επικρατείας επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Προήχθη στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2020, ενώ αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου 2023, λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.

Στο τμήμα όμως συμμετέχει επίσης η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος όλης της τότε κοινοβουλευτικής ομάδα, μεταξύ της οποίας και ο Ηλίας Κασιδιάρης, στο εδώλιο.

Επειδή λοιπόν είχε εκφράσει γνώμη και δικαστική κρίση ήδη για την υπόθεση, παρότι προφανώς πρόκειται για εντελώς διαφορετική διαδικασία και υπόθεση, δεν αποκλείεται να επιλέξει η ίδια να απόσχει.

Η Ιωάννα Κλάπα -Χριστοδουλέα, είναι εξαιρετικά έμπειρη δικαστής με προοπτικές, όπως εκτιμάται, να ανέβει κι άλλο στην ιεραρχία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τους Ν. Παππά και Χρ. Καλογρίτσα.

Επίσης, στοΑ’ 1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συμμετέχουν ακόμα οι αρεοπαγίτες:

-Χρήστος Κατσιάνης. Κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2020 και πρόσφατα μετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Όταν υπηρετούσε στο Εφετείο είχε κληρωθεί και προέδρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ παλαιότερα είχε εκλεγεί και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

– Ασημίνα Υφαντή. Η πορεία της στο χώρο της Δικαιοσύνης ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου 1984 και το 2020 προήχθη και υπηρετεί στον Άρειο Πάγο από όπου αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου 2025.

– Κανέλλα Τζαβέλλα – Δημαρά. Πριν από λίγο καιρό ήταν εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα funds. Έχει προαχθεί στον βαθμό της αρεοπαγίτη από το καλοκαίρι του 2021 και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου.

-Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος. Κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2021, ενώ είναι και καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου του 2026.

-Γεώργιος Παπαγεωργίου. Προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη το 2022, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως πρόεδρος Εφετών στον Πειραιά. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της Δικαιοσύνης το 1991 και αποχωρεί το 2028.

-Η Κορνηλία Πανούτσου. Προήχθη στον Άρειο Πάγο έναν χρόνο πριν, ενώ μετρά ήδη περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δικαιοσύνης.

– Φώτιος Μουζάκης. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 21-6-1991 και αποχωρεί το 2028 ενώ προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022.

-Αικατερίνη Χονδρορίζου. Υπηρετεί στο δικαστικό σώμα ακριβώς τρεις δεκαετίες. Προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022, ενώ μέχρι την αποχώρησή της έχει ακόμα έξι χρόνια.

πηγη