GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Επικίνδυνη κλιμάκωση - Απετράπη δολοφονία του προέδρου της Υπερδνειστερίας

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συλλήψεις και ανακρίσεις Για αποτροπή δολοφονίας του μη διεθνώς αναγνωρισμένου προέδρου της Υπερδνειστερίας V...


Πληροφορίες κάνουν λόγο για συλλήψεις και ανακρίσεις

Για αποτροπή δολοφονίας του μη διεθνώς αναγνωρισμένου προέδρου της Υπερδνειστερίας Vadim Krasnoselsky και πολλών άλλων υψηλοβάθμων αξιωματούχων κάνουν λόγο οι φιλορωσικές αρχές της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία επαρχίας, οι οποίες επιρρίπτουν την ευθύνη για αυτό το σχέδιο στην Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις υπηρεσίες ασφαλείας της Υπερδνειστερίας, η δολοφονική απόπειρα κατά του Krasnoselsky «διατάχθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας» ενώ και το ρωσικό RIA Novosti αναφέρει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης της Υπερδνειστερίας σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως «απέτρεψε τρομοκρατική επίθεση», που «είχε προετοιμασθεί από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες».

Το σχέδιο της επίθεσης - Συλλήψεις και ανακρίσεις

Όπως αναφέρεται, οι ύποπτοι που ετοιμάζονταν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Krasnoselsky έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.
Ο εισαγγελέας της Υπερδνειστερίας υποστήριξε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Tiraspol.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας, Vitaly Ignatiev είπε πως το σχέδιο της επίθεσης προέβλεπε την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, δίπλα στην αυτοκινητοπομπή του προέδρου Krasnoselsky ενώ ο εισαγγελέας Anatoly Guretsky, εκτίμησε πως θα υπήρχε μεγάλος αριθμός θυμάτων, καθώς στο σημείο όπου θα γινόταν η έκρηξη, αναμενόταν να υπάρχει πλήθος κόσμου.
Αναφέρεται μάλιστα πως μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών αναμενόταν σε όλη την Υπερδνειστερία.
Υπενθυμίζεται πως τρομοκρατικές επιθέσεις στην Υπερδνειστερία υπήρξαν και τον Απρίλιο του 2022, όταν και βομβαρδίστηκε το κτήριο του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας και έγιναν επιθέσεις στα στρατιωτικά αεροδρόμια κοντά στο Tiraspol και Ribnitsa.

Έκκληση για εκτόνωση της έντασης

Οι αρχές αναφέρουν πως ο πρόεδρος είναι κανονικά στο γραφείο του και εργάζεται, ενώ επισημαίνεται πως η Υπερδνειστερία θα απευθύνει έκκληση στην Ουκρανία να της παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους συλληφθέντες καθώς και ότι θα απευθυνθεί στο σχήμα "5 συν 2" (συμμετέχουν Μολδαβία, Υπερδνειστερία, Ουκρανία, Ρωσία, ΟΑΣΕ και παρατηρητές από την ΕΕ και τις ΗΠΑ) για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Πάντως, ο Ignatiev επισήμανε πως  οι αρχές εξετάζουν όλες τις επιλογές και τα σενάρια, ακόμα και αυτό πιθανής επίθεσης από την Ουκρανία.

Νέο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα Ρωσία και Ουκρανία ανταλλάσουν πυρά και κατηγορίες για ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην Υπερδνειστερία.
Η Ουκρανία είχε ενημερώσει τη Μολδαβία ότι η Ρωσία σχεδίαζε πραξικόπημα και την αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω πρόκλησης ταραχών και ενεργειών σαμποτάζ ενώ η Ρωσία πρόσφατα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ετοιμάζει εισβολή στην Υπερδνειστερία, απειλώντας την ότι σε περίπτωση επίθεσης, θα απαντήσει σαν να πρόκειται για εισβολή σε ρωσικό έδαφος.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu, η οποία άλλαξε την κυβέρνηση της – κατόπιν των προειδοποιήσεων της Ουκρανίας για επικείμενο πραξικόπημα -, τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας.

Ουκρανία για Υπερδνειστερία: Ενορχηστρωμένη προβοκάτσια της Ρωσίας

Για ενορχηστρωμένη προβοκάτσια της Ρωσίας κάνει λόγο η Ουκρανία αναφερόμενη στους ισχυρισμούς ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της Υπερδνειστερίας, Vadim Krasnoselsky.
«Κάθε δήλωση (...) της ψεύτικης "Λαϊκής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας" σε σχέση με την συμμετοχή της SBU στην προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης πρέπει να θεωρηθεί αποκλειστικά προβοκάτσια που έχει ενορχηστρωθεί από το Κρεμλίνο», δηλώνουν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας με ανάρτηση τους στο Telegram.

www.bankingnews.gr