GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Καθησυχάζει τους Αμερικανούς ο Τζόζεφ Μπάιντεν για τις τραπεζικές καταθέσεις - American banking system is safe

Το κύμα τραπεζικών αναλήψεων γονάτισε τρεις αμερικανικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα: την SVB, την Signature Bank αλλά και την Silvergat...

Το κύμα τραπεζικών αναλήψεων γονάτισε τρεις αμερικανικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα: την SVB, την Signature Bank αλλά και την Silvergate Bank, που είναι γνωστή για τους προνομιακούς δεσμούς της με την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων

Οι Αμερικανοί μπορούν να «έχουν εμπιστοσύνη» σε ένα «στέρεο» τραπεζικό σύστημα και ο πρόεδρος θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να παραμείνει έτσι: ο Joe Biden προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank.
«Δεν θα σταματήσουμε εκεί» και «θα κάνουμε όλα όσα είναι απαραίτητα», διαβεβαίωσε o Biden αφότου οι αμερικανικές αρχές έθεσαν την καλιφορνέζικη τράπεζα υπό εποπτεία και παρενέβησαν ταχύτατα μπροστά στη χρεοκοπία δύο μικρότερων τραπεζών.


Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας στον Λευκό Οίκο, έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να νομοθετήσει για την «ενίσχυση» της ρύθμισης των τραπεζών, η οποία έγινε σκληρή μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, αλλά στη συνέχεια χαλάρωσε από τον προκάτοχό του, Donald Trump.
Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος, που ήδη κάνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς να το λέει, για τις εκλογές του 2024, διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την αναταραχή της στιγμής.
Αν και οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εγγυημένες, ο Joe Biden τόνισε ότι οι επενδυτές και οι μέτοχοι δεν θα «προστατεύονται» από τις ζημίες που υπέστησαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να τροφοδοτήσει τον πιο πολύτιμο πόρο στις αγορές: την εμπιστοσύνη, το μόνο προπύργιο ενάντια σε μια μεγάλης κλίμακας μετάδοση από τα προβλήματα της Silicon Valley Bank (SVB).
Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, 12/3/23 μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσουν τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.

Το κυριότερο μέτρο είναι ότι θα εγγυηθούν για όλες τις καταθέσεις στην τράπεζα SVB που πτώχευσε.
Εκτός από την SVB, θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις ενός άλλου ιδρύματος, της Signature Bank, το οποίο έκλεισε η ρυθμιστική αρχή, προς γενική έκπληξη.
Επιπλέον, η Fed, η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, έχει αναλάβει να δανείσει τα απαραίτητα κεφάλαια σε άλλες τράπεζες που μπορεί να τα χρειαστούν για να ικανοποιήσουν αιτήματα ανάληψης από τους πελάτες τους.
Το Λονδίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της SVB στη Βρετανία πουλήθηκε στον βρετανικό τραπεζικό κολοσσό HSBC UK Bank, βρετανική θυγατρική του τραπεζικού γίγαντα, έναντι 1 λίρας.
«Οι πελάτες της SVB UK θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και στις τραπεζικές υπηρεσίες τους κανονικά από σήμερα», διευκρίνισε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Αποφυγή της μετάδοσης

Οι αρχές θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν έναν πανικό στις αγορές και τις μαζικές αναλήψεις από πελάτες τραπεζών, ένα «bank run» με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.
Η κατάρρευση της SVB απεικονίζει τη διαταραχή ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ μπροστά στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν ενθαρρύνει τους πελάτες να τοποθετούν τα χρήματά τους σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που πληρώνουν καλύτερα από τους τρεχούμενους λογαριασμούς, αποδυναμώνοντας μια κρίσιμη πηγή για τον τομέα της νέας τεχνολογίας που διψά για ρευστό.
Αυτό το κύμα τραπεζικών αναλήψεων γονάτισε τρεις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα: την SVB, την Signature Bank αλλά και την Silvergate Bank, μικρότερη αλλά γνωστή για τους προνομιακούς δεσμούς της με την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.
Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές έθεσαν σε πλειστηριασμό την SVB με στόχο να βρεθεί αγοραστής το συντομότερο δυνατό.
Η μάχη με τον χρόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο 11-12/2/23 θύμιζε την 13η και 14η Σεπτεμβρίου 2008.
Οι αμερικανικές αρχές τότε δεν είχαν καταφέρει να βρουν αγοραστή για τη Lehman Brothers και αρνήθηκαν να παρέμβουν, ωθώντας την τράπεζα να κηρύξει πτώχευση, με δραματικές συνέπειες για τον κλάδο και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.

Δεν υπάρχει μετάδοση στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni εκτίμησε ότι η χρεοκοπία των SVB και Signature Bank δεν αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο» για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Δεν υπάρχει άμεση μετάδοση και η πιθανότητα έμμεσου αντίκτυπου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο», είπε από τις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Στη Γερμανία, η τραπεζική εποπτική αρχή Bafin διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χρεοκοπία της SVB δεν συνιστά «απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της χώρας.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Lemaire δήλωσε επίσης ότι δεν «βλέπει κανέναν κίνδυνο μετάδοσης» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

www.bankingnews.gr