GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Zakharova κατά Macron: «Είστε ανεκτίμητος, αλλά να θυμάστε τον... Ναπολέοντα όταν μιλάτε για αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία»

Ο Macron είχε δηλώσει σε γαλλική εφημερίδα ότι η Γαλλία επιθυμεί την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν θέλησε την "συντριβή&...

Ο Macron είχε δηλώσει σε γαλλική εφημερίδα ότι η Γαλλία επιθυμεί την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν θέλησε την "συντριβή" της

Η Ρωσία επέπληξε σήμερα τον Emmanuel Macron για τις δηλώσεις του περί ήττας της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Μόσχα εξακολουθεί να θυμάται την τύχη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο για διγλωσσία στη διπλωματία με το Κρεμλίνο.

Ο Macron είχε δηλώσει στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche ότι η Γαλλία επιθυμεί την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν θέλησε την "συντριβή" της.

«Σχετικά με το 'ποτέ': Η Γαλλία δεν ξεκίνησε με τον Macron... και τα σεβαστά από το κράτος, λείψανα του Ναπολέοντα αναπαύονται στο κέντρο του Παρισιού.

Η Γαλλία -και η Ρωσία- πρέπει να το καταλάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.


«Γενικά, ο Macron είναι ανεκτίμητος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι τα σχόλια του Γάλλου προέδρου έδειξαν ότι η Δύση είχε εμπλακεί σε συζητήσεις για αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία την ώρα που ο Macron είχε επανειλημμένως ζητήσει συναντήσεις με την ρωσική ηγεσία.


Περί διττής διπλωματίας


Ο Macron έχει επικρίνει ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την παράδοση ανάμεικτων μηνυμάτων σχετικά με την πολιτική του στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ορισμένους να θεωρούν το Παρίσι αδύναμο κρίκο στη δυτική συμμαχία, όπως σημειώνει το Reuters.

Την Παρασκευή, ο Macron προέτρεψε τους συμμάχους να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά είπε επίσης ότι δεν πιστεύει στην αλλαγή καθεστώτος και ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

"Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν πιστεύω ούτε ένα δευτερόλεπτο στην αλλαγή καθεστώτος, και όταν ακούω πολλούς ανθρώπους να ζητούν αλλαγή καθεστώτος, τους ρωτάω, "Για ποια αλλαγή;

Ποιος είναι ο επόμενος;

Ποιος είναι ο αρχηγός σας;"

Διευκρινίζοντας αυτά τα σχόλια, είπε στην εφημερίδα ότι δεν πίστευε ότι μια δημοκρατική λύση μέσα από την κοινωνία των πολιτών θα προέκυπτε στη Ρωσία μετά από χρόνια σκλήρυνσης της θέσης και της σύγκρουσης της Μόσχας.

Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει εναλλακτική στον Putin, ο οποίος πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Όλες οι επιλογές εκτός από τον Vladimir Putin στο τρέχον σύστημα μου φαίνονται χειρότερες», είπε ο Macron.


Eπίπληξη στη σκιά της ενίσχυσης της Ουκρανίας


Ελαφριά τεθωρακισμένα AMX-10 θα παραδοθούν "από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας" στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu σε συνέντευξη στην εφημερίδα Parisien χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους.

Οι παραδόσεις των οχημάτων αυτών θα συμπέσουν έτσι με την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχε ανακοινώσει την απόφαση να σταλούν αυτά τα τεθωρακισμένα, στο πλαίσιο της αύξησης του εξοπλισμού που παραδίδει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, έπειτα από πολύμηνη διστακτικότητα λόγω του φόβου ώθησης της Μόσχας σε κλιμάκωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε διευκρινίσει τότε τον αριθμό των τεθωρακισμένων που θα μπορούσαν να σταλούν.

"Δεν θα πω τον αριθμό, για να μην δώσω μια στρατηγική πληροφορία στη Ρωσία", υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας στη γαλλική εφημερίδα.


Kοντά στο τέλος


Ο υπουργός είπε αντίθετα πως η εκπαίδευση των Ουκρανών σε αυτό το νέο όπλο "πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της", εξ ου και η παράδοση "από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας".

"Γενικά, ο ρυθμός εκπαίδευσης επιταχύνεται, τόσο στην εθνική επικράτειά μας --με ειδική εκπαίδευση στους εξοπλισμούς που παραδίδουμε-- όσο και στην Πολωνία -- με πιο γενική εκπαίδευση για ολόκληρα τάγματα με τον ρυθμό των 600 στρατιωτικών τον μήνα αρχής γενομένης τον Μάρτιο", είπε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη παράδοση μαχητικών αεροπλάνων που ζητεί ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenksy, ο Sebastien Lecornu υπογραμμίζει πως "δεν είναι ταμπού" αλλά επισημαίνει την πολυπλοκότητα των "επιμελητειακών και πρακτικών θεμάτων".

Ο Γάλλος υπουργός δεν αποκλείει εξάλλου την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων όπως έκαναν οι Βρετανοί.

Τέλος, υπεραμύνθηκε της θέσης της Γαλλίας να διατηρήσει "τους διαύλους συζητήσεων με τους Ρώσους για κάθε φορά που αυτό θα ήταν χρήσιμο" απηχώντας τα λόγια του Εμανουέλ Macron.

"Αυτός είναι ο ρόλος μιας προικισμένης δύναμης όπως η Γαλλία", υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διεξάγει "αυτόν τον συμβατικό πόλεμο υπό τη σκιά της πυρηνικής αποτροπής του".

"Αυτή είναι μία από τις διαφορές από άλλες προηγούμενες συγκρούσεις και μας οδηγεί σε έναν έλεγχο της κλιμάκωσης", επέμεινε.


πηγη