GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αμερικανός δημοσιογράφος: «Δουλειά των ΗΠΑ η καταστροφή των αγωγών Nord Stream – Υπό την κάλυψη άσκησης του ΝΑΤΟ»

«Οι Νορβηγοί ενεργοποίησαν την βόμβα» - Ζητούν εξηγήσεις οι Ρώσοι Συνταρακτική αποκάλυψη από Αμερικανό δημοσιογράφο για το σαμποτάζ στους...


«Οι Νορβηγοί ενεργοποίησαν την βόμβα» - Ζητούν εξηγήσεις οι Ρώσοι

Συνταρακτική αποκάλυψη από Αμερικανό δημοσιογράφο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream έρχεται στην επιφάνεια και ειδικότερα η δημοσίευση ότι δύτες του αμερικανικού ναυτικού, υπό την κάλυψη της άσκησης του ΝΑΤΟ Baltop 22s, τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κάτω από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 τον Ιούνιο 2022.

Τα εκρηκτικά ενεργοποιήθηκαν τρεις μήνες αργότερα από Νορβηγούς σαμποτέρ. η Ρωσία ήδη έχει αντιδράσει επίσημα δια του ΥΠΕΞ

Αυτό αποκάλυψε ο βραβευμένος με πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Seymour Hersh σε άρθρο του στους Times.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η δημοσίευση του Χερς ήρθε ένα χρόνο (και μια μέρα) μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου του Τζο Μπαίντεν με τον Όλαφ Σολτς στις 7 Φεβρουαρίου του 2022, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν τον τρόπο να «τελειώσουν» τον Nord Stream 2.

Αναλυτικότερα αναφέρει ότι στις 26 Σεπτεμβρίου, ένα αεροσκάφος του Νορβηγικού Ναυτικού έριξε μια σημαδούρα σόναρ που πυροδότησε εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την επιχείρηση ελήφθη προσωπικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden μετά από εννέα μήνες συζητήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια:

Τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, τον υπουργό Εξωτερικών Anthony Blinken και την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland και άλλους.

Ο σχεδιασμός

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι το αμερικανικό ναυτικό πρότεινε τη χρήση υποβρυχίου για την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου ενώ αμερικανική αεροπορία ζήτησε να εκτοξευτεί βόμβα με απομακρυσμένο πυροκροτητή από αεροσκάφος.

Το κύριο θέμα που συζητήθηκε δεν ήταν αν θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση κατ’ αρχήν, αλλά πώς θα γίνει χωρίς να αφήσει στοιχεία, έγραψε ο Hersh, επικαλούμενος μια ανώνυμη πηγή με άμεση γνώση του σχεδιασμού της επιχείρησης.

Απαντώντας στην έρευνα του δημοσιογράφου, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και της CIA διέψευσαν κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε κατηγορηματικά την Τετάρτη (8/2/2023) πληροφορίες ότι δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, υπό την κάλυψη της άσκησης Baltops 22, είχαν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κάτω από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 τον περασμένο Ιούνιο.

«Αυτό είναι εντελώς ψευδές, είναι ένα πλήρες μυθιστόρημα», είπε στο TASS η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Adrienne Watson, κληθείσα να σχολιάσει την αποκάλυψη του Seymour Hersh

Οι υπηρεσίες Τύπου του State Department, του Πενταγώνου και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί σε αίτημα του TASS να σχολιάσει τις πληροφορίες που παρείχε ο Hersh.

Δεμένα τα στοιχεία του ρεπορτάζ επιμένει ο Hersh

O Seymour Hersh επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της πηγής που του παρείχε τα δεδομένα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

«Είναι κάποιος που γνωρίζει αρκετά το τι συνέβαινε», είπε ο Hersh στο TASS. «Δεν μπορώ να αποκαλύψω ανθρώπους προφανώς», πρόσθεσε.

Είπε ότι όταν έγραφε το ρεπορτάζ επικοινώνησε με έναν εκπρόσωπο της CIA.

Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιθανότατα θα αρνηθεί τη συμμετοχή της στο σαμποτάζ.

«Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από τον Λευκό Οίκο θα ήθελαν ο κύριος Burns (σ.σ.διευθυντής CIA) να προβεί σε διάψευση», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να απαντήσουν στην αποκάλυψη για το σαμποτάζ στους Nord Stream, έγραψε η εκπρόσωπος του Maria Zakharova στο κανάλι της στο Telegram.

«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη θέση της Ρωσίας για την εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι δεν το έκρυψαν, καυχώνται σε όλο τον κόσμο για την πρόθεσή τους να καταστρέψουν την πολιτική υποδομή μέσω της οποίας η Ευρώπη λάμβανε ρωσικούς ενεργειακούς πόρους», τόνισε η Zakharova.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δυτικές χώρες εμπόδισαν τη Μόσχα να συμμετάσχει στην έρευνα.

«Επίσης, επισημαίναμε τακτικά την απροθυμία της Δανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας να διεξαγάγουν ανοιχτή έρευνα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτήν», σημείωσε η Zakharova.

Επιβεβαιώθηκαν οι πανηγυρισμοί Nuland

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, Victoria Nuland είχε παραδεχθεί εμμέσως την υπαιτιότητα της Ουάσιγκτον στο σαμποτάζ εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου..

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένη που γνωρίζει ότι ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει», είχε πει στη Γερουσία η Nuland.

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 2022, η Nord Stream AG ανακοίνωσε μία άνευ προηγουμένου ζημιά σε δύο από τους αγωγούς φυσικού αερίου της εταιρείας, τους Nord Stream και Nord Stream 2. Μέσω της Βαλτικής Θάλασσας οι αγωγοί κατέληγαν στη Γερμανία.

Η Nuland κατά τη διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας πανηγύρισε για την καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, λόγω του σαμποτάζ.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο από την κατάθεσή της στη Γερουσία επαινεί την πράξη, που όπως είπε, μετέτρεψε τον Nord Stream 2 σε «ένα κομμάτι μέταλλο στον βυθό της θάλασσας».

Στην ακρόαση, η Nuland ερωτήθηκε από τον Τεξανό γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Ted Cruz σχετικά με το ζήτημα των προηγούμενων κυρώσεων κατά του Nord Stream 2 και πόσο αποτελεσματικές πιστεύει ότι ήταν.

pronews