GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Υπουργός Άμυνας του Καναδά: «Πολύ νωρίς να ξέρουμε» αν το ΑΤΙΑ που καταρρίφθηκε ήταν δείγμα κατασκοπείας από την Κίνα

«Το αντικείμενο είναι «ενδεχομένως παρόμοιο με αυτό που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας, αν και μικρότερο σε μέγεθο...

«Το αντικείμενο είναι «ενδεχομένως παρόμοιο με αυτό που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας, αν και μικρότερο σε μέγεθος και κυλινδρικό στη φύση»

Η υπουργός Άμυνας του Καναδά Ανίτα Ανάντ απαντά σε επίμονες ερωτήσεις πως είναι «είναι πολύ νωρίς» για να γίνει σαφές αν το «αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο» που καταρρίφθηκε το Σάββατο πάνω από την πόλη Γιούκον της χώρας προέρχεται από την Κίνα. 

Η Ανάντ μίλησε αφού ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι διέταξε την κατάρριψη του αντικειμένου που παραβίασε τον καναδικό εναέριο χώρο. Αυτό ακολούθησε την επιβεβαίωση από τη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) ενός ρεπορτάζ της Global News που δημοσιεύθηκε ότι αξιωματούχοι της ηπειρωτικής αμυντικής συμμαχίας παρακολουθούσαν ένα αντικείμενο που θα μπορούσε να είναι άλλο ένα πιθανό κατασκοπευτικό αερόστατο.


«Δεν θα κάνω εικασίες σχετικά με την προέλευση αυτού του αντικειμένου απόψε. Είναι πολύ νωρίς για την ανάλυσή των συντριμμιών του, καθώς εξακολουθούμε να συλλέγουμε στοιχεία», δήλωσε η Ανάντ ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει εκτεταμένη έρευνα ώστε να γίνει σαφές τι ήταν αυτό το αντικείμενο που παραβίασε τον εναέριο χώρο του Καναδά και είχε σε «ετοιμότητα» τις ΗΠΑ αρκετές ημέρες τώρα.

Όπως σημείωσε επίσης η υπουργός Άμυνας του Καναδά, το αντικείμενο είναι «ενδεχομένως παρόμοιο με αυτό που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας, αν και μικρότερο σε μέγεθος και κυλινδρικό στη φύση».

Ο Τριντό ανέφερε σε αναρτήσεις του ότι τόσο καναδικά όσο και αμερικανικά αεροσκάφη είχαν ενεργοποιηθεί και ήταν ένα αμερικανικό F-22 που «πυροβόλησε με επιτυχία το αντικείμενο». Το αντικείμενο καταρρίφθηκε περίπου 100 μίλια από τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ στην περιοχή Γιούκον.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση κατάρριψης αντικειμένου από τη NORAD στον εναέριο χώρο του Καναδά και η σημασία αυτής της στιγμής δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Εντοπίσαμε αυτό το αντικείμενο μαζί και το νικήσαμε μαζί», δήλωσε η Άναντ. Το αντικείμενο πετούσε σε ύψος περίπου 40.000 ποδών και «αποτελούσε εύλογη απειλή για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων», δήλωσε επίσης.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας στρατηγός Γουέιν Έιρ πρόσθεσε ότι οι οδηγίες που δόθηκαν στους πιλότους των αεροσκαφών -δύο F-22 και δύο CF-18- ήταν «όποιος είχε την πρώτη καλύτερη βολή» να το αναλάβει.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο ο Τριντό και ο Μπάιντεν, «οι ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ανάκτησης του αντικειμένου προκειμένου να προσδιοριστούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον σκοπό ή την προέλευσή του», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το ρεπορτάζ για την κατασκοπεία από την Κίνα

Η Global News ανέφερε το Σάββατο, επικαλούμενη τρεις πηγές ασφαλείας, ότι η NORAD παρακολουθεί ένα ή δύο ακόμη αντικείμενα που μπορεί να είναι πιθανά κατασκοπευτικά μπαλόνια. Μέσα σε λίγα λεπτά από τη δημοσίευση, η NORAD επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι «έχουν εντοπίσει θετικά ένα εναέριο αντικείμενο μεγάλου ύψους πάνω από τον Βόρειο Καναδά».

«Αν και δεν μπορούμε να μπουμε σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, σας ενημερώνουμε ότι η NORAD διεξάγει συνεχείς, διασκορπισμένες επιχειρήσεις για την άμυνα της Βόρειας Αμερικής μέσω μιας ή και των τριών περιοχών της NORAD», δήλωσε στην Global News ο ταγματάρχης Ολιβιέρ Γκαλάντ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Το αντικείμενο "μεγάλου ύψους" που καταρρίφθηκε την Παρασκευή δεν είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του Καναδά, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ.

Το περιστατικό σημειώθηκε μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη ενός κινεζικού αερόστατου επιτήρησης που είχε πετάξει στον εναέριο χώρο του Καναδά και των βορειοδυτικών ΗΠΑ για αρκετές ημέρες πριν καταρριφθεί πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.


πηγη