GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Ερντογάν έστειλε 11 νταλίκες με όπλα στο στρατό του Κοσόβου - Δίνουν τελεσίγραφο στους Σέρβους φοβούμενοι “διχοτόμηση”

Φοβούνται σχέδιο παρόμοιο με την Ανατολικής Ουκρανίας και τους Ρωσόφωνους, ενώ ο σερβικός στρατός με ειδικές δυνάμεις είναι με το δάκτυλο...


Φοβούνται σχέδιο παρόμοιο με την Ανατολικής Ουκρανίας και τους Ρωσόφωνους, ενώ ο σερβικός στρατός με ειδικές δυνάμεις είναι με το δάκτυλο στην σκανδάλη

Τίποτα δεν τελειώνει έτσι απλά στην εθνοτική διαμάχη Αλβανών Κοσσοβάρων και Σέρβων, αφού η ουσία της σύγκρουσης αφορά το δικαίωμα των Σέρβων στην αυτονομία, καθώς το θέμα των πινακίδων των αυτοκινήτων είναι η πρόφαση.

Στο πρόβλημα παρεμβαίνει ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος σημειώνουμε είχε απειλήσει προ ημερών τηλεφωνικά τον Σέρβο  πρόεδρο.

Αυτήν την στιγμή που μιλάμε 11 νταλίκες είναι κατάφωρτες με βαρύ οπλισμό ( όλμους και βλήματα) και βρίσκεται στον δρόμο για να εξοπλιστεί ο στρατός του Κοσόβου με όπλα αξίας 27,5 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ.

Οι τουρκικές νταλίκες κινούνται στα βουλγαροσκοπιανά  σύνορα προς την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και μεταφέρουν τα πιο σύγχρονα όπλα - όλμους και πυραύλους από την Τουρκία αξίας 27,5 εκατομμυρίων ευρώ και κατόπιν παραγγελίας ειδικής παραγγελίας του υπουργείου Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου.

Τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν από τις κρατικές αρχές της Σερβίας, ανεπίσημα από επιθεώρηση των φορτωτικών.

Οι πληροφορίες αυτές είναι απόδειξη ότι τα λεγόμενα ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου εξοπλίζεται εντατικά, δηλώνουν οι σερβικές πηγές.

Παρεμπιπτόντως, η όλη αυτή διαδικασία λαμβάνει χώρα λίγες μόνο ώρες αφότου έγινε το αίτημα της κυβέρνησης της Σερβίας για επιστροφή από εκατό έως χιλίων Σέρβων στρατιωτών στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 παραδόθηκε στην KFOR στο συνοριακό σημείο Μερντάρε.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 6 Νοεμβρίου 2022, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογάν είχε μια τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σέρβο ομόλογό του Βούτσιτς, λέγοντάς του να αλλάξει την προσέγγισή του στο Κοσσυφοπέδιο.

Ερντογάν σε  Βούτσιτς: “Αυτή δεν είναι η Τουρκία του '90, αν κάνετε επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι επίθεση στην Τουρκία”.

Σερβικές εμπιστευτικές πηγές είχαν αναφέρει τότε, "ότι η γλώσσα του Τούρκου προέδρου ήταν ωμή, είχε πατερναλιστικό τόνο, αλλά κυρίως προειδοποιούσε τον Σέρβο πρέοδρο Α.Βούτσιτς, να μην συνεχίσει τις απειλές ή να “ρομαντικοποιήσει” το Κοσσυφοπέδιο, καθιστώντας σαφές στον ίδιο, ότι δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση ή ανοχή, σε τυχόν παραβίαση του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου".

Δίνουν τελεσίγραφο στους Σέρβους της Πρίστινα 24-48 ώρες και μετά ετοιμάζουν επιχείρηση για την διάλυση των οδοφραγμάτων

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, σε συνεργασία με την KFOR, θα δώσει τελεσίγραφο 24 ή 48 ωρών στους Σέρβους  το συντομότερο δυνατό, για να άρουν αυτούς τους αποκλεισμούς, αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ.

Εδώ και αρκετές ημέρες οι δρόμοι που οδηγούν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και στα συνοριακά περάσματα με τη Σερβία συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένοι από ομάδες Σέρβων.

«Η KFOR ψάχνει λίγο χρόνο για να ολοκληρώσει γρήγορα αυτό το έργο και περιμένουμε. Εάν η προσδοκία μας για την KFOR είναι ήπια, ας την ονομάσουμε άμβλυνση. Αλλά, για το γενικό καλό, πιστεύω ότι εξακολουθούμε να επιλέγουμε τον καλύτερο δυνατό δρόμο», δήλωσε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Α. Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Αλβανός καθηγητής Sulejman Mehazi σε δήλωσή του για το θέμα, ζήτησε να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα στο βορρά το συντομότερο δυνατό, αφού σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση και μάλιστα υπάρχει η απειλή για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

Όλα λοιπόν κρέμονται σε μια κλωστή για Σέρβους και Αλβανούς, αφού και αν ακόμη “ηρεμήσουν” προσωρινά τα πράγματα, ένα επεισόδιο, μία κίνηση, μία δήλωση Αλβανού αξιωματούχου είναι ικανή να πυροδοτήσει τεράστια ένταση με απροσδιόριστες εξελίξεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες.


πηγη