GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία ότι μετέφερε υποβρύχια UAVs στην Ουκρανία και προειδοποιεί για κλιμάκωση

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες από τους Βρετανούς ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης Στη θέση της περί εμπλοκής της...


Η Ρωσία προειδοποιεί ότι τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες από τους Βρετανούς ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης

Στη θέση της περί εμπλοκής της Βρετανίας στην επίθεση στη Σεβαστούπολη εμμένει η Ρωσία, ενώ προειδοποιεί ότι τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες από τους Βρετανούς «ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί έχουν μεταφέρει UAVs στα ουκρανικά εδάφη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκπαιδεύσει πληρώματα ναρκαλιευτών για την Ουκρανία και έχει επίσης μεταφέρει στο Κίεβο συγκεκριμένο αριθμό μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων (UUV), αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη σε σχέση με την εμπλοκή της Βρετανίας στην τρομοκρατική επίθεση στα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.
"Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι Βρετανοί πραγματοποίησαν εκπαίδευση για τα πληρώματα των ναρκαλιευτικών που μεταφέρονται στην Ουκρανία.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι το βρετανικό Ναυτικό παρέδωσε επίσης έναν ορισμένο αριθμό ΒΡΑ στην Ουκρανία", ανέφερε το υπουργείο.

Έντονη διαμαρτυρία στη Βρετανίδα πρέσβη για τη βρετανική εμπλοκή στην επίθεση στη Σεβαστούπολη

Νωρίτερα, την έντονη διαμαρτυρία της Ρωσίας για την εμπλοκή της Μ. Βρετανίας στην επίθεση των ουκρανικών drones στο ρωσικό ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Βρετανίδα πρέσβη, Deborah Bronnert, την οποία κάλεσε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 3/11 για ενημέρωση.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤASS, η Bronnert παρέμεινε πάνω από μισή ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ενώ θα κληθεί εκ νέου στο άμεσο μέλλον.
Κατά την έξοδο της από το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Βρετανίδα διπλωμάτης δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.
Σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στη Βρετανίδα πρέσβη για την ενεργό συμμετοχή Βρετανών στρατιωτικών ειδικών στην εκπαίδευση των Ουκρανών προκειμένου να φέρουν εις πέρας την επίθεση στο ναύσταθμο στη Μαύρη Θάλασσα.
«Σε σχέση με τις αναφορές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε στις 29 Οκτωβρίου σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη,  κλήθηκε στις 3 Νοεμβρίου, η Βρετανίδα Πρέσβης, Deborah Bronnert στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Στην πρέσβη διατυπώθηκε η έντονη διαμαρτυρία της Ρωσίας για την ενεργό συμμετοχή των Βρετανών στρατιωτικών ειδικών για την εκπαίδευση και τον ανεφοδιασμό των μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων δολιοφθοράς.
Παράλληλα, δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για μια τέτοια δραστηριότητα του Λονδίνου» αναφέρει την ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Όπως αναφέρεται, η πρέσβης ενημερώθηκε ότι τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες από τους Βρετανούς «ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες».
«Επισημάνθηκε το απαράδεκτο τέτοιων εχθρικών προκλήσεων και διατυπώθηκε αίτημα να σταματήσουν άμεσα.
Σε περίπτωση που συνεχιστούν τέτοιες επιθετικές ενέργειες, η ευθύνη για τις συνέπειες και την ανάπτυξη της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τη βρετανική πλευρά» υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη 2/11 η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε αναφέρει πως θα δοθεί στη Βρετανίδα πρέσβη όλο εκείνο το αποδεικτικό υλικό που αποδεικνύει την εμπλοκή της Μ. Βρετανίας στις επιθέσεις τόσο κατά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream όσο και κατά του ρωσικού ναύσταθμου στην Κριμαία.
Μάλιστα η Zakharova είχε επισημάνει πως οι επιθέσεις αυτές δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες, ενώ είχε διαβεβαιώσει πως μετά την επίσημη ενημέρωση της βρετανικής πλευράς, όλο το υλικό θα δινόταν στη δημοσιότητα είτε μέσω της ιστοσελίδας του ρωσικού ΥΠΕΞ είτε μέσω των social media.

www.bankingnews.gr