GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γεγονός το τεχνητό κρέας από κοτόπουλο σε εργαστήρι - Δόθηκε η αμφιλεγόμενη «αξιολόγηση» από τον FDA - Το... όραμα του Bill Gates

Παίρνει σάρκα και οστά το... όραμα B. Gates Νεοφυής επιχείρηση κρέατος που καλλιεργείται σε εργαστήριο, με έδρα την Καλιφόρνια, έλαβε το ...


Παίρνει σάρκα και οστά το... όραμα B. Gates

Νεοφυής επιχείρηση κρέατος που καλλιεργείται σε εργαστήριο, με έδρα την Καλιφόρνια, έλαβε το πρώτο πράσινο φως για τέτοια προϊόντα από την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων την Τετάρτη, αν και το προϊόν έχει ακόμα περισσότερα εμπόδια να ξεπεράσει πριν πωληθεί στους καταναλωτές.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια «προσεκτική αξιολόγηση» του καλλιεργημένου κοτόπουλου της Upside Foods, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων και πληροφοριών που παρείχε η εταιρεία, και «δεν είχε άλλες ερωτήσεις αυτή τη στιγμή», δίνοντας πράσινο φως στην εταιρεία.

«Ξεκινήσαμε την Upside σε έναν κόσμο γεμάτο σκεπτικιστές και σήμερα, γράψαμε ξανά ιστορία ως η πρώτη εταιρεία που έλαβε μια επιστολή «Χωρίς ερωτήσεις» από τον FDA για το καλλιεργημένο κρέας», δήλωσε η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος Uma Valeti.

Ο FDA διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση δεν αποτελεί «διαδικασία έγκρισης».

Η Upside Foods θα πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, προτού μπορέσει να πουλήσει τα προϊόντα της.

Τούτου λεχθέντος, αυτή «είναι μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία του φαγητού», είπε η Valeti.

Αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις στοχεύουν στην παραγωγή του λεγόμενου κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, το οποίο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον μέσω της γεωργίας και χωρίς να υποφέρουν τα ζώα.

Αυτά τα προϊόντα διαφέρουν από τα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης, όπως τα μπιφτέκια σόγιας που μιμούνται την υφή και τη γεύση του κρέατος, αλλά δεν περιέχουν ζωική πρωτεΐνη.

Η start-up Eat Just, ανταγωνίστρια της Upside Foods, ήταν η πρώτη που έλαβε άδεια για την παραγωγή τεχνητού κρέατος, στη Σιγκαπούρη το 2020.

Ενώ η επιτυχία στη γενική αγορά εργαστηριακού κρέατος έχει αποδειχθεί περίπλοκη και ακριβή, ορισμένες εταιρείες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις τροφές για ζώα συντροφιάς, των οποίων οι καταναλωτές είναι πολύ λιγότερο επιλεκτικοί.

Η Bond Pet Foods, μια start-up στο Κολοράντο, δημιουργεί ζωική πρωτεΐνη από μια διαδικασία μικροβιακής ζύμωσης για τροφή για σκύλους.


Παίρνει σάρκα και οστά το... όραμα B. Gates


«Οι ανεπτυγμένες χώρες, θα πρέπει να στραφούν σε μια εντελώς φυτική διατροφή και να μάθουν να τρέφονται με τεχνητό κρέας» πρότεινε νωρίτερα το 2022 ο Bill Gates για να σωθεί... ο πλανήτης.

Συγκεκριμένα, αιτιολογώντας τα όσα ανέφερε, δήλωσε ότι «Η κατανάλωση κρέατος οδηγεί στην κλιματική αλλαγή» και «Οι ανεπτυγμένες χώρες, θα πρέπει να στραφούν σε μια εντελώς φυτική διατροφή μεταστρεφόμενοι στο 100% συνθετικό κρέας».

«Δεν νομίζω ότι οι φτωχότερες χώρες θα τρώνε συνθετικό βόειο κρέας. Νομίζω ότι όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να προσανατολιστούν στο 100% συνθετικό βόειο κρέας»

Μιλώντας στο Technology Review, ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, μίλησε για το βιβλίο του «How to Prevent Climate Disaster», αναφέρθηκε στην παύση λήψης ζωικών φυσικών πρωτεινών από τους ανθρώπους λέγοντας μάλιστα «Μπορείς να συνηθίσεις την αλλαγή στη γεύση και με τον καιρό θα έχει καλύτερη γεύση».

«Το Impossible and Beyond έχει έναν οδικό χάρτη, έναν ποιοτικό οδικό χάρτη και έναν οδικό χάρτη κόστους, που τα καθιστά απόλυτα ανταγωνιστικά», είπε ο Gates, αναφερόμενος σε δημοφιλείς εταιρείες παραγωγής κρέατος με βάση τα φυτά.

«Όσον αφορά την κλίμακα σήμερα, δεν αντιπροσωπεύουν το 1% του κρέατος στον κόσμο, αλλά είναι καθ' οδόν».

Ο Gates είπε επίσης στο Technology Review ότι αναγνωρίζει πως η απαλλαγή από τις αγελάδες θεωρείται ως μια μη δημοφιλής προσέγγιση, αλλά ανέφερε ότι τα οφέλη της φυτικής πρωτεΐνης αξίζει να αλλάξουν για ορισμένες χώρες.


www.bankingnews.gr