GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κατά κύματα ξεσπούν οι ολοένα και βιαιότερες διαδηλώσεις σε όλη την Κίνα! «Παραιτήσου Σι, κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα»

Κλεισμένοι στα σπίτια τους για 100 μέρες Κατα κύματα ξεσπούν οι ολοένα και βιαιότερες διαδηλώσεις σε όλη την Κίνα, ακόμη και μέσα σε πανε...


Κλεισμένοι στα σπίτια τους για 100 μέρες

Κατα κύματα ξεσπούν οι ολοένα και βιαιότερες διαδηλώσεις σε όλη την Κίνα, ακόμη και μέσα σε πανεπιστήμια καθώς και στη Σαγκάη, όπου εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν «Παραιτήσου  Σι Τζινπίνγκ! Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα!» σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη περιφρόνησης της δρακόντειας πολιτικής zero Covid – που εφαρμόζει η χώρα, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.



Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας.

Από την πυρκαγιά - που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγ - δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αρκετοί πιθανολογούν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο επειδή ήταν σε καραντίνα, εκδοχή την οποία διαψεύδουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάης, πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι, η οποία εξελίχθηκε σε οργισμένη διαμαρτυρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. «Άρετε το lockdown στο Ουρούμτσι, άρετε το lockdown στη Σιντζιάνγκ, άρετε το lockdown σε όλη την Κίνα» φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν να φωνάζουν «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ, ελευθερία στο Ουρούμτσι», σε μια σπάνια δημόσια αποδοκιμασία της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν παρούσα στο σημείο και ορισμένες φορές επιχείρησε να απωθήσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς σε ορισμένα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην Covid-19 που ακολουθεί το Πεκίνο.

Οι αρχές υπερασπίζονται την πολιτική που φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως σωτήρια και απολύτως αναγκαία για να μην συνθλιβεί το εθνικό σύστημα υγείας, αψηφώντας τη λαϊκή κατακραυγή και το πλήγμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Κλεισμένοι στα σπίτια τους για 100 μέρες

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης βρέθηκαν νωρίτερα φέτος σε καθεστώς lockdown επί δύο μήνες, μια δοκιμασία που προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες. 

Έκτοτε οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να κάνουν τα περιοριστικά μέτρα περισσότερο στοχευμένα, αλλά τα περιθώρια στένεψαν μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων.


πηγη