GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σαρωτικοί βομβαρδισμοί του Ιράν στους Κούρδους του Β.Ιράκ: «Είστε εργαλεία των ΗΠΑ και προκαλείτε εξέργεση»

Οι Φρουροί της επανάστασης του Ιράν, εξαπέλυσαν σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις κατά υποδομών αλλά και κτιρίων διοίκησης στο ιρακινό Κουρδισ...


Οι Φρουροί της επανάστασης του Ιράν, εξαπέλυσαν σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις κατά υποδομών αλλά και κτιρίων διοίκησης στο ιρακινό Κουρδιστάν, στην ευρύτερη περιοχή της Σουλεϊμανίγια στην Ερμπίλ.

Η Ερμπίλ είναι η πρωτεύουσα της κουρδικής αυτόνομης περιοχής.

Τα σχολεία έχουν κλείσει και παιδιά ψάχνουν καταφύγιο εκτός των αστικών κέντρων τα οποία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο.

Το Ιράν θεωρεί ότι πίσω από τις αναταραχές που πρωταγωνιστεί το κουρδικό στοιχείο, βρίσκεται υποκίνηση από κουρδικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες με την σειρά τους υποκινούνται από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς (αυτά τα δύο πάνε «πακέτο» με διακυβέρνηση των Δημοκρατικών).

Άλλωστε είναι γνωστή η σχέση των Κούρδων του Ιράκ και της οικογένειας Μπαρζανί με τους Αμερικανούς από την δεκαετία του ΄50.

Σημειώνεται ότι στο Ιράν διαβιεί το μεγαλύτερο κομμάτι του κουρδικού πληθυσμού σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία που βρίσκονται σε Ιράκ, Τουρκία και Συρία.

Υπολογίζεται ότι τα κουρδόφωνα εδάφη του Ιράν συνολικά αποτελούν το 25% της συνολικής του επικράτειας.

Οι Αμερικανοί πάντα είχαν σχέδιο ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων του Ιράν και του Ιράκ όπως και της Συρίας αλλά είχαν πάντοτε πρόβλημα με το ζήτημα του τουρκικού Κουρδιστάν καθώς ουδέποτε πήραν την οριστική απόφαση διαμελισμού της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι οι ταραχές ξέσπασαν αυτό τον μήνα στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο μιας νεαρής Ιρανής, της Μαχσά Αμινί, στα χέρια της αστυνομίας ηθών.

Η 22χρονη Αμινί από την κουρδική πόλη Σακέζ στο βορειοδυτικό Ιράν συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Τρεις ημέρες αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο αφού προηγουμένως είχε πέσει σε κώμα. Από τις 16 Σεπτεμβρίου που πέθανε βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε βράδυ σε πόλεις του Ιράν με τους νεκρούς από τα επεισόδια να ανέρχονται σε δεκάδες.


ΠΗΓΗ