GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Διευκρινίσεις Σόιγκου για την μερική επιστράτευση στη Ρωσία

Ποιους θα στρατολογήσει η Μόσχα Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε σήμερα πως το προεδρικό διάταγμα που ανακοίνωσε ο Βλαντίμ...

Ποιους θα στρατολογήσει η Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε σήμερα πως το προεδρικό διάταγμα που ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μία επιπλέον δύναμη επί της ουσίας μεγαλύτερης και από την αρχική που ξεκίνησε την επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και θεωρείται επαρκής για να εκπληρωθούν όλοι οι στρατιωτικοί στόχοι.

Η επιπλέον αυτή δύναμη δείχνει πως η Μόσχα θα συνεχίσει και σε Οδησσό-Χάρκοβο τις επιχειρήσεις της όχι μόνο λόγω του μεγέθους των δυνάμεων που θα χρησιμοποίησει αλλά και γιατί οι δύο μεγάλες ουκρανικές πόλεις βρίσκονται σε μία κοντινή  σχετικά απόσταση από τις ρωσικές θέσεις.

Άλλωστε γεωπολιτικά θεωρούνται απαραίτητες για να ολοκληρωθεί  η ρωσική αποστολή ως επιτυχημένη.

Οτιδήποτε λιγότερο θα αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των Ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ρωσία-24, ο Σοϊγκού επισήμανε ότι η μερική επιστράτευση αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση. 
Τόνισε μάλιστα ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε σήμερα την πρώτη επιστράτευση στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αυτό δεν είναι μπλόφα», υπογράμμισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η απόφαση για μερική επιστράτευση ανοίγει τον δρόμο για μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία», σημείωσε ο Πούτιν.

«Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί» και θα τεθεί σε ισχύ «σήμερα», εξήγησε.

Έχει ενδιαφέρον ο χρόνος ανάπτυξης των νέων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Ίσως μέρος αυτών να σταλθεί άμεσα σε Χάρκοβο και Χερσώνα όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη πίεση αυτή την στιγμή αν και οι ουκρανικές αντεπιθέσεις δείχνουν να έχουν χάσει την δυναμική τους.

ΠΗΓΗ