GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μεγάλη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Νορβηγίας στο αρχιπέλαγος Svalbard – Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Η Ρωσία κατηγορεί τη Νορβηγία... «Θερμή» κρίση σοβεί μεταξύ της Ρωσίας και της Νορβηγίας και κατ’επέκταση του ΝΑΤΟ στο νορβηγικό αρχιπέλα...


Η Ρωσία κατηγορεί τη Νορβηγία...

«Θερμή» κρίση σοβεί μεταξύ της Ρωσίας και της Νορβηγίας και κατ’επέκταση του ΝΑΤΟ στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard.

Το Svalbard ή νήσοι Σπιτσβέργης, βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στα μισά περίπου της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο.

Αποτελείται από μια ομάδα 11 κύριων νησιών. 

Υποτίθεται πως είναι κομμάτι της Νορβηγίας, αν και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους του αρχιπελάγους βάσει συνθήκης που υπεγράφη το 1920.

Η Μόσχα διατηρεί διπλωματική παρουσία στο Μπάρεντσμπουργκ, όπου είναι έντονο το ρωσικό -καθώς και το ουκρανικό - στοιχείο.

Ωστόσο, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τη Νορβηγία εμποδίζουν τη μεταφορά εμπορευμάτων σε οικισμούς με ρωσικό πληθυσμό στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας το Όσλο πως θα αντιμετωπίσει συνέπειες, εφόσον δεν επιλυθεί το ζήτημα. 

Πλέον, οι Ρώσοι μιλούν για «ρωσικό νησί» το οποίο κλάπηκε σε μια στιγμή αδυναμίας το 1920 ενώ θέτουν και θέμα Μπάρεντς!

Σύμφωνα με τη Μόσχα, σκοπός του αποκλεισμού είναι ο πλήρης ΝΑΤΟϊκός έλεγχος του Svalbard που βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό.

Η περιοχή έχει μεγάλη στρατιωτική σημασία, καθώς όποιος την έχει ελέγχει τη δυτική «πύλη προς την Αρκτική».

Σύμφωνα με τον Konstantin Kosachev, οι νορβηγικές αρχές προσπαθούν σκόπιμα να εμποδίσουν τους Ρώσους ανθρακωρύχους στο Svalbard από το να λάβουν προμήθειες τροφίμων.

«Είναι ανήθικο στην ουσία και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του ανθρωπισμού.

Επιπλέον, είναι επίσης παραβίαση της Συνθήκης του Svalbard» υποστηρίζει ο Kosachev και εξηγεί ότι η Ρωσία και άλλα υπογράφοντα κράτη αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Νορβηγίας στο αρχιπέλαγος μόνο «υπό τον όρο ότι η χώρα τηρεί τους όρους της συμφωνίας».

H αφορμή της διαμάχης

Υπενθυμίζεται πως η Νορβηγία απαγόρευσε τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων μέσω της επικράτειάς της που απαιτούνται για την τροφοδοσία του ρωσικού χωριού Barentsburg, το οποίο βρίσκεται στο Δυτικό Σβάλμπαρντ, σε μια επανάληψη της κίνησης της Λιθουανίας με το Kαλίνινγκραντ…

Δηλώνουν ότι τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται από το Svalbard «Ενισχύουν την ρωσική πολεμική μηχανή να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία» και απέκλεισαν από τροφές, καύσιμα και μηχανήματα τα χωριά.

Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου, έχουν προσεγγίσει τα νησιά και δύο στρατηγικά υποβρύχια περιπολούν σε μία ακτίνα 100 μιλίων από αυτά, ενώ οι Νορβηγοί ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους και έχουν στείλει επίσης δύο φρεγάτες εκεί.

Επίσης συνεχείς είναι οι περιπολίες των αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης P-8 από τις βόρειες νορβηγικές βάσεις,

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα δώσει ακόμα περισσότερες ΝΑΤΟϊκές βάσεις για υποστήριξη των επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά το θέμα είναι «Πού το πάνε οι Νορβηγοί;».

Αναμφίβολα πρόκειται για μία κίνηση κλιμάκωση και πρόκλησης ρωσικής απάντησης, προκειμένου να δοθεί η αφορμή στην Ρωσία να κτυπήσει έδαφος του ΝΑΤΟ και να γενικευθεί η σύρραξη με βασικό κατηγορούμενο την Μόσχα.

Είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι γιατί αν η Ρωσία έρθει σε μετωπική με το ΝΑΤΟ π.χ. για μια θαλάσσια περιοχή, θα υπάρξουν άμεσα πυραυλικά πλήγματα στα δυτικά σκάφη επιφανείας από όπλα μη ανασχέσιμα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αλλά θα επιχειρήσουν να απαντήσουν και οι δυτικοί και μετά τον λόγο θα έχουν τα πυρηνικά όπλα.


www.bankingnews.gr