GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μ. Ρούμπιν για πυρηνικό Ιράν: O Μπάιντεν θα μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που έπαιζε ενώ καιγόταν η Μέση Ανατολή

Εάν ο Μπάιντεν δεν κάνει τίποτα, κάθε άλλη χώρα που σκέφτεται να γίνει πυρηνική, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αιγύπτου και ίσως ...


Εάν ο Μπάιντεν δεν κάνει τίποτα, κάθε άλλη χώρα που σκέφτεται να γίνει πυρηνική, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αιγύπτου και ίσως ακόμη και της Βενεζουέλας, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι HΠΑ είναι μια χάρτινη τίγρης

Μόλις πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε ότι θα έπαυε να συνεργάζεται με διεθνείς επιθεωρητές όπλων. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε δώσει στο Ιράκ καθαρούς λογαριασμούς σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Μετά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου, την απελευθέρωση του Κουβέιτ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 1991, οι γαμπροί του Σαντάμ Χουσεΐν αυτομόλησαν στην Ιορδανία με φορτία εγγράφων που αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ είχε κοροϊδέψει επιθεωρητές, είχε πει ψέματα στη διεθνή κοινότητα και συνέχισε ένα κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα καθ' όλη τη διάρκεια.

Ήταν αυτή η δεκαετής εξαπάτηση του ΔΟΑΕ που οδήγησε στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο για να σφίξει τα κενά της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, γράφει ο έγκριτος αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν, για την Washington Examiner.


Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απάντησε στην περιφρόνηση του Σαντάμ ξεκινώντας την «Επιχείρηση Αλεπού της Ερήμου», μια τετραήμερη εκστρατεία βομβαρδισμών για να υποχρεώσει το Ιράκ να επιτρέψει στους επιθεωρητές να ξαναρχίσουν τις δουλειές τους. 

Όταν ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ρώτησε τον Τζο Μπάιντεν, τότε τον στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ποια θα μπορούσε να είναι η πολιτική καταιγίδα σε μια τέτοια μονομερή ενέργεια, ο Μπάιντεν συμβούλεψε τον Κλίντον «να φορέσει το αδιάβροχό του και να απομακρυνθεί».

Η εκστρατεία λειτούργησε και ο Σαντάμ επέτρεψε στους επιθεωρητές να επιστρέψουν.

Το ότι ο Σαντάμ συνέχισε να μπλοφάρει τόσο τον κόσμο όσο και τους στρατηγούς του σχετικά με το οπλικό του πρόγραμμα αποδείχθηκε τραγικό λάθος καθώς οδήγησε στη λανθασμένη πληροφορία που χρωμάτισε την απόφαση του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους να εισβάλει στο Ιράκ πέντε χρόνια αργότερα, απόφαση που ο Μπάιντεν τότε υποστήριζε.

Η δοκιμασία του Μπάιντεν

Σήμερα, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τη δική του δοκιμασία. Το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από μια τάξη μεγέθους, αφότου ο πρόεδρος ακύρωσε την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Το να κατηγορείς τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανόητο γιατί η δουλειά του προέδρου είναι ηγετική και όχι απλώς η ευθύνη και το χρονοδιάγραμμα του πυρηνικού έργου του Ιράν θεωρεί ότι αυτή η ευθύνη είναι άστοχη.

Στην πραγματικότητα, το Ιράν έχει τώρα αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο έως 60%, πολύ πάνω από τις ανάγκες του πολιτικού αντιδραστήρα του, ώστε να φτάσει στο επίπεδο όπλων που απαιτείται για μια βόμβα τύπου Χιροσίμα.

Ο χρόνος διάσπασής του είναι ουσιαστικά μικρός.

Η ιρανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, σταμάτησε τις επιθεωρήσεις που επιβλήθηκαν όχι από την πυρηνική συμφωνία του 2015 του Ιράν αλλά από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την υπόσχεση της Τεχεράνης να τηρήσει τους όρους του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει επίσης απενεργοποιήσει τις κάμερες παρακολούθησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Η πρόκληση δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.

Ο Μπάιντεν μπορεί να μην θυμάται την υποστήριξή του στη Καταιγίδα της Ερήμου ή τη συμβουλή του να μην ανησυχεί για τις πολιτικές συνέπειες, αλλά αυτό που διακυβεύεται δεν αφορά μόνο το Ιράν αλλά και την επιβίωση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Χάρτινη τίγρης οι ΗΠΑ

Εάν ο Μπάιντεν δεν κάνει τίποτα, κάθε άλλη χώρα που σκέφτεται να γίνει πυρηνική, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αιγύπτου και ίσως ακόμη και της Βενεζουέλας, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χάρτινη τίγρης και ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, αλλά μόνο ανταμοιβές για την ένταξη στη λέσχη πυρηνικών όπλων.

Ο Μπάιντεν μπορεί να χαζεύει, παραλύοντας από τη δική του αίσθηση ότι οι φιλελεύθεροι στο Twitter αντιπροσωπεύουν την κυρίαρχη κοινή γνώμη, αλλά αν δεν ενεργήσει, άλλες χώρες θα μπορούσαν.

Αυτό δημιουργεί ένα εφιαλτικό σενάριο.

Εάν το Ισραήλ, για παράδειγμα, χτυπήσει τις εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη δουλειά, δεδομένης της κλίμακας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και του φυσικού μεγέθους της χώρας, τότε μπορεί να δημιουργήσει μια σφηκοφωλιά που θα διακόψει τη διεθνή ναυτιλία και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.

Η στρατιωτική δράση δεν είναι λύση. Στην καλύτερη περίπτωση, θα καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τεράστιο κόστος σε αίμα και χρήμα, ενώ θα επιτρέψει στο καθεστώς να δικαιολογήσει το πυρηνικό του έργο και να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους Ιρανούς γύρω από τη σημαία του καθεστώτος.

Όμως, αν δεν υπάρχει ένα σοκ που δεν μπορεί να αντέξει το Ιράν, με τη «Μέγιστη Πίεση» στο ελάχιστο και ίσως ένα εμπάργκο για να σταματήσουν τις ιρανικές εξαγωγές, ο Μπάιντεν θα γίνει γνωστός ως ο πρόεδρος που έπαιζε ενώ καιγόταν η Μέση Ανατολή.

πηγη