GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γερμανός υπουργός Οικονομίας: «Πολιτικός εφιάλτης» το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου

Μειώθηκαν στο 1/3 οι παραδόσεις προς Ιταλία Σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ το...

Μειώθηκαν στο 1/3 οι παραδόσεις προς Ιταλία

Σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».

Την ίδια ώρα ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε πως η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

«Η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα» ανέφερε η Eni.

«Να αποφύγουμε το φυσικό αέριο με το δελτίο»

Για «δίκαιη» διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ αναφέρθηκε σε «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας.

«Ένα σενάριο παροχής φυσικού αερίου με δελτίο πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα», δήλωσε ο Χάμπεκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία και εξήγησε ότι η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου αποτελεί έσχατη λύση για την κυβέρνηση.

«Όλα είναι πιθανά»

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Gazprom από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει οτιδήποτε. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή. Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», δήλωσε.

Η επίσης «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να διασφαλίσει ότι μια περαιτέρω έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα διχάσει την κοινωνία. «Αν έχουμε λιγότερη ενέργεια, λιγότερη παροχή θέρμανσης, τότε θα διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Απέρριψε πάντως εκ νέου το αίτημα της αντιπολίτευσης για παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Ρωσία είναι απρόβλεπτη», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών, «όχι μόνο στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες που ισχύουν, για παράδειγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό και για αυτό προετοιμάζονται όλα τα διαφορετικά πιθανά σενάρια».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ έκανε λόγο για «αβέβαιη κατάσταση» και για «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας. «Υπάρχουν εκπρόσωποι του Κρεμλίνου που λένε ότι, σε συνδυασμό με την τουρμπίνα της Siemens (η οποία θα επιστραφεί επισκευασμένη από τον Καναδά), θα μπορούν και πάλι να παραδοθούν μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά υπάρχουν και πολύ πολεμικές ανακοινώσεις από το Κρεμλίνο. Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν ξέρει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιούλερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF

Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Απέρριψε ωστόσο και αυτός το σενάριο παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, καθώς, όπως διευκρίνισε, η θερμότητα προέρχεται κυρίως από το φυσικό αέριο.


πηγη