GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Φραστικό επεισόδιο Ακάρ με Έλληνες βουλευτές σε Συνέλευση του ΝΑΤΟ - Νέα επίθεση και από Μπαχτσελί στον Ναύαρχο Εγκολφόπουλο

Τι απάντησε στις φράσεις Λοβέρδου-Λιβανού «Η κατοχή σας συνεχίζεται στη βόρεια Κύπρο» και «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα...

Τι απάντησε στις φράσεις Λοβέρδου-Λιβανού «Η κατοχή σας συνεχίζεται στη βόρεια Κύπρο» και «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά»:

- Ο Μπαχτσελί, έφτασε στο σημείο να προτείνει, η Τουρκία, να κηρύξει μονομερώς, την ΑΟΖ της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας τους χάρτες στον ΟΗΕ.

Με δριμύτητα αντέδρασε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ενάντια στους Έλληνες βουλευτές που έκαναν δηλώσεις κατά της Τουρκίας στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Επρόκειτο για τον Σπήλιο Λιβανός, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Εάν συμπεριλάβετε την τρομοκρατική οργάνωση PKK και FETO στο Στρατόπεδο Λαυρίου, αυτή η συμμαχία δεν θα είναι δυνατή». είπε.

Η κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Αφού συζητήθηκε η Έκθεση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Ακάρ μίλησε επίσης στην εναρκτήρια συνεδρίαση και μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.


Μετά την ομιλία του, ο Ακάρ απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Λιθουανών και Ισπανών βουλευτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ο Ακάρ αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση «Η κατοχή σας συνεχίζεται στη βόρεια Κύπρο» σε ερώτηση και είπε:

«Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, θέλετε να πολεμήσετε πάνω από το κεφάλι.

Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου.

Σφαγές και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το 1974. 

Οι ζωέ, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων , κινδύνευαν.

Ξεκινήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974.

Μέχρι τότε και ο νότος και ο βορράς ζούσαν με ειρήνη και ηρεμία.

Αυτό πρέπει να το δείτε.

Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι.

Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχτηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρ' όλες τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε».

Τονίζοντας ακόμη ότι «η οργάνωση PKK/YPG σκότωσε 40 χιλιάδες ανθρώπους μας και η FETO σκότωσε 251 ανθρώπους», ο Ακάρ είπε, «Κάνουμε έντονη προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα μας και το έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας.

Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. Δεν έχουμε άλλο στόχο.

Αν βάλετε PKK/YPG, FETO, που έβλαψαν τον λαό μας, σκότωσαν 40 χιλιάδες ανθρώπους και σκότωσαν 251 ανθρώπους στο στρατόπεδο εκεί στο Λαύριο, αυτό δεν θα λεγόταν συμμαχία, θα ήταν ενάντια στη φιλία. 

Βλάπτει τη συμμαχία και έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας».

Αφού ο Έλληνας βουλευτής είπε, "Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο", ο υπουργός Ακάρ απάντησε, «Μην πείτε όχι. 

Κανείς δεν ξέρει για το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα.

Ομοίως, στη Σουηδία, τα μέλη του PKK/YPG κάνουν τα πάντα» αυτός είπε.

Ο Ακάρ απάντησε στα λόγια και του άλλου Έλληνα βουλευτή, που είπε πως «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά»:

«Ελληνικά αεροπλάνα ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Datça, Didim και Dalaman.

Θα έρθετε από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας και θα παραβιάσετε τον εναέριο χώρο μας από τόσα χιλιόμετρα μακριά, τι πρέπει να κάνουμε από τώρα;

Έχουμε εικόνες ραντάρ από αυτές, τις μοιραστήκαμε με τις συμμαχικές χώρες.

Τους απαντήσαμε στις 28 Απριλίου".

Τονίζοντας ότι η λύση στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, ο Ακάρ συνέχισε ως εξής:

«Πάντα και επίμονα δηλώναμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου.

Η πρώτη από αυτές είναι οι συμβουλευτικές συναντήσεις, η άλλη είναι οι διαδικασίες διαχωρισμού και η τρίτη οι συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Νοιάζονται για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης Διότι η ιστορία των προβλημάτων, νομική, πολιτική έχει πολλές διαστάσεις.

Πρέπει να ενωθούν οι ειδικοί και να τα μελετήσουν λεπτομερώς.

Οι πρώτες τρεις συναντήσεις έγιναν.

Δηλώσαμε ότι περιμέναμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση.

Ωστόσο, δεν λάβαμε απάντηση για δύο χρόνια. 

Στηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στο κοινοβούλιο σας όταν επιστρέψετε, Οι Τουρκοελληνικές πλευρές ας βρουν μαζί λύσεις στα προβλήματα».

Αφού ένας από τους Έλληνες βουλευτές είπε «δεν θα σας ευχαριστήσω» μετά τις σκληρές απαντήσεις του Ακάρ, ο Ακάρ είπε: «Δεν είναι πράξη ελληνικής ευγένειας».

Μπαχτσελί μαινόμενος 

Παράλληλα ο ακροδεξιός εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  έφτασε στο σημείο να προτείνει, η Τουρκία, να κηρύξει μονομερώς, την ΑΟΖ της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας τους χάρτες στον ΟΗΕ.

Σε σημερινές δηλώσεις,μίλησε για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEX… διαρκείας στην περιοχή.

Αυτό που πρότεινε ο Μπαχτσελί, είναι να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Ουσιαστικά, δηλαδή, να ορίσει μόνη της η Τουρκία την ΑΟΖ της σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Και όταν ορίσει, μόνη της, την ΑΟΖ της, ο Μπαχτσελί προτείνει αυτή να καταγραφεί στους ναυτικούς χάρτες της χώρας και να κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ, για να “περάσει” και επισήμως ότι αυτή είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Πιο αναλυτικά Μπαχτσελί, σύμφωνα με το sigmalive, πρότεινε τα εξής:

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τον νόμο για τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του.

Στο νόμο που θα εγκριθεί θα πρέει να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό των Χωρικών Υδάτων.

Πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε δεύτερο στάδιο, πρέπει να συμπεριλάβουμε στους ναυτικούς μας χάρτες τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία, και τέλος, πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτό το νέο status quo στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι εν λόγω γεωγραφικοί σχηματισμοί πρέπει να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία των πολιτικών διοικήσεων που βρίσκονται κοντά στις ακτές (της Τουρκίας).

Σε τρίτο στάδιο, θα πρέπει να ανακοινώσουμε μια NAVTEX αορίστου, που θα καλύπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γεωγραφικών σχηματισμών, που ανήκουν στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, «το πιο δραστικό μήνυμα προς την Ελλάδα δόθηκε με τη στρατιωτική άσκηση Έφεσος 2022»

Αντιστρέφοντας της πραγματικότητα, κατηγόρησε την Ελλάδα, για κλιμάκωση της έντασης και κατέφυγε σε ωμές απειλές.

«Λέω στην ελληνική κυβέρνηση, που παίζει ανοιχτά με την κρίση κάνοντας την αδικία και την ανομία οδικό χάρτη στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, εδώ είμαστε, δεν θα πάμε πουθενά, ούτε θα διστάσουμε. Όποιος δεν μαζεύεται, θα είναι για εμάς παιδικό παιχνίδι.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα ιστορικά της επιτεύγματα και από την τιμή που έχει αποκτήσει ως κυρίαρχο κράτος.

Η Ελλάδα, που έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη συντριβή υπό το βάρος των βαριών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν.

Μην δοκιμάζει κανείς την υπομονή μας και τις δυνάμεις μας», προειδοποίησε ο εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί απάντησε στη συνέχεια στον απόστρατο αντιναύαρχο, Γιάννη Εγκολφόπουλο, που δήλωσε πως  οι Τούρκοι δεν έχουν διανοηθεί τι θα συμβεί αν κάνουν την πρώτη κίνηση.

«Οσοι ονειρεύονται να βομβαρδίσουν τις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης θα δουν την Αθήνα να καταρρέει στα κεφάλια τους και πόσο δροσερά και βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου, πληρώνοντας βαρύ τίμημα», είπε ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους: 

«Ας μάθουμε αν είναι εν δυνάμει εχθρός, ώστε να συμπεριφερθούμε αναλόγως. Σε καμία περίοδο της ιστορίας μας, τα εγκλήματα κατά του τουρκικού έθνους πότε δεν έμειναν ατιμώρητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνά καμία χώρα αυτό το προφανές γεγονός», είπε.


πηγη