GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ισραήλ: Θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα της «αυτοάμυνας» για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε στον επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας του ΟΗΕ ότι το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο να χρη...


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε στον επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας του ΟΗΕ ότι το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το "δικαίωμά του στην αυτοάμυνα" για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στις 3 Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ, ο Μπένετ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εξαπατά τον κόσμο σχετικά με τις ατομικές της δραστηριότητες. Ο Μπένετ "εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Ισραήλ σχετικά με τη συνεχή πρόοδο του Ιράν προς την επίτευξη πυρηνικών όπλων, ενώ εξαπατά τη διεθνή κοινότητα χρησιμοποιώντας ψευδείς πληροφορίες και ψέματα", ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

Ο Ισραηλινός ηγέτης "τόνισε την επείγουσα ανάγκη στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση κατά του Ιράν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα".

Η προειδοποίηση του Μπένετ έρχεται εν μέσω αδιέξοδων προσπαθειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή του Ιράν από την ανάπτυξη ατομικών όπλων. Η συμφωνία-ορόσημο ήρε τις περισσότερες κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

Η συμφωνία κατέρρευσε αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία και επανέφερε σε ισχύ πικρές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αναβίωση της συμφωνίας ξεκίνησαν στη Βιέννη τον περασμένο Απρίλιο, αλλά έκτοτε εξανεμίστηκαν.

Η επίσκεψη του Γκρόσι έγινε αφού ο παγκόσμιος παρατηρητής πυρηνικών στις 30 Μαΐου δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει ερωτήματα που "δεν έχουν αποσαφηνιστεί" παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες να πείσει το Ιράν να εξηγήσει την παρουσία πυρηνικού υλικού σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.

Ο Μπένετ δήλωσε ότι το Ισραήλ προτιμά τη διπλωματία, αλλά "επιφυλάσσεται του δικαιώματος της αυτοάμυνας και της ανάληψης δράσης κατά του Ιράν προκειμένου να εμποδίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν η διεθνής κοινότητα δεν επιτύχει στο σχετικό χρονικό πλαίσιο".

Το Ισραήλ ήταν σθεναρός πολέμιος της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και χαιρέτισε τη μονομερή απόσυρση της κυβέρνησης Τραμπ από τη συμφωνία.

Το Ισραήλ θεωρείται ευρέως ότι είναι η μόνη ατομική δύναμη στη Μέση Ανατολή, αλλά η χώρα αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

πηγη