GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Politico: Η Μαρίν Λεπέν και το τέλος της ΕΕ όπως την ξέρουμε

Τι θα είναι το πρώτο που θα κάνει; Θα φανεί μαχητική ή συμφιλιωτική; Με τους Γάλλους να προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής στις κάλπες...


Τι θα είναι το πρώτο που θα κάνει; Θα φανεί μαχητική ή συμφιλιωτική;

Με τους Γάλλους να προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου, το Politico παρουσιάζει ένα δυστοπικό σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης σε περίπτωση που η Μαρίν Λεπέν αναλάβει τον προεδρικό θώκο.

«Η ημερομηνία είναι 25 Μαΐου 2022. Η πρόεδρος Μαρίν Λεπέν είναι πρόεδρος της Γαλλίας για λιγότερο από ένα μήνα.

Οι ηγέτες της Ευρώπης  μόλις και μετά βίας έχουν συνέλθει από το σοκ των εκλογών όταν φτάνει στις Βρυξέλλες για το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό.

Διπλωμάτες και δημοσιογράφοι κοιτούν με χαλαρή δυσπιστία την αρχηγό του «Εθνικού Συναγερμού» καθώς βγαίνει λαμπερή από το προεδρικό της Peugeot 607 μπροστά από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Γαλλίας.

Ένας φρουρός την ανακοινώνει ως «Madame la présidente de la République!» και η Λεπέν, μια ισόβια αουτσάιντερ που τα έχει καταφέρει στην τρίτη της προσπάθεια να καταλάβει την εξουσία, χαμογελάει ακόμα πιο πλατιά.

Τι θα είναι το πρώτο που θα κάνει;

Θα φανεί μαχητική ή συμφιλιωτική;

Η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού ξεκινά αρκετά φιλικά, αστειευόμενη ότι μερικοί από εσάς θα εκπλαγείτε που δεν ανέβηκα σε ένα άλογο όπως η Ιωάννα της Λωρραίνης και δεν διεκδίκησα αυτή τη γη για τη Γαλλία.

Σύντομα, όμως, η διάθεση της Λεπέν γίνεται πιο σκοτεινή καθώς καταπιάνεται με την ομιλία της και εκθέτει μεθοδικά τα σχέδιά της για διάλυση της ΕΕ από το εσωτερικό, αναφέρει μεταξύ άλλων το Politico, τονίζοντας ότι το εν λόγω άρθρο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας.

Στο μεταξύ, το Poltico μίλησε με μια σειρά από διπλωμάτες της ΕΕ, νομικούς, εμπειρογνώμονες και βοηθούς της Λεπέν, καθώς και με πολιτικούς από άλλες χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα τη Γερμανία για το πώς θα μπορούσε να φαντάζει η επόμενη ημέρα για τη Γαλλία και την Ευρώπη εάν η Λεπέν ανέβει στην εξουσία. 

Οι συνέπειες ενδεχόμενης νίκης της Λεπέν

Παρόλο που τα ψιλά γράμματα της αξιολόγησής τους ποικίλλουν, το πλήθος της ΕΕ ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την άποψη του Γερμανού βουλευτή των Πρασίνων Anton Hofreiter, προέδρου της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag, ο οποίος περιέγραψε τις συνέπειες μιας νίκης της Λεπέν ως «μοιραίες» για την Ευρώπη.

«Θα έθετε σε μαζικό κίνδυνο την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και φυσικά θα ήταν τεράστιο πρόβλημα για την οικονομική συνεργασία στην ΕΕ, για θέματα όπως οι μελλοντικές τεχνολογίες, η προστασία του κλίματος ή η εξωτερική πολιτική της ΕΕ» είπε, μεταξύ άλλων, ο Hofreiter.

Μαζί με τη σταυροφορία της ενάντια στον «ισλαμικό φονταμενταλισμό», το μίσος για τις «Βρυξέλλες» και οι «υπαγορεύσεις των γραφειοκρατών της ΕΕ» είναι σταθερά θέματα για αυτήν, που χρονολογούνται από την πρώτη της προεδρική υποψηφιότητα το 2012.

Μάλιστα, στο επίκεντρό της βρίσκεται η πεποίθηση ότι η κυριαρχία της Γαλλίας δεν μπορεί να συνυπάρξει με την κυριαρχία της ΕΕ, αναφέρει στην ανάλυσή του το Politco.

Επιπλέον, σε ένα σενάριο που δεν φαντάζει και τόσο… φανταστικό, στις Βρυξέλλες, η Λεπέν σε περίπτωση νίκης ανακοινώνει ότι:

-Θα καταργήσει ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ, μετατρέποντάς την σε Γραμματεία για τη νομοθεσία περί σφραγίδων που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ.

-Θα μειώσει αμέσως τη συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

-Θα εισαγάγει στο Σύνταγμα την έννοια της εθνικής προτεραιότητας που ευνοεί τους Γάλλους υπηκόους έναντι των αλλοδαπών για την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

– Θα αγνοήσει τη Συνθήκη Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων, θεωρητικά, γύρω από το μπλοκ και θα επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους.

-Θα ρωτήσει τον γαλλικό λαό μέσω δημοψηφίσματος εάν θέλει το δίκαιο της ΕΕ να παραμείνει ανώτερο από το γαλλικό δίκαιο ή να διεκδικήσει εκ νέου τη νομική του κυριαρχία.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος κυλάει επικίνδυνα» καταλήγει το Politico.

πηγη