GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τι έγινε τελικά με το Καταδρομικό “Μόσχα” ; Είτε πύραυλος Neptune είτε S-300F χτύπησε το ρωσικό πλοίο - Τι ρόλο έπαιξαν τα Bayraktar

Χωρίς αντιαεροπορική άμυνα περιοχής οι Ρώσοι στα ανοικτά της Οδησσού- Κοντά στο σωζόμενο καταδρομικό «Moskva» βρισκόταν ένα αμερικανικό α...


Χωρίς αντιαεροπορική άμυνα περιοχής οι Ρώσοι στα ανοικτά της Οδησσού- Κοντά στο σωζόμενο καταδρομικό «Moskva» βρισκόταν ένα αμερικανικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος

Νεώτερη εξέλιξη, 

Ένα αμερικανικό αεροσκάφος Boeing P-8 Poseidon, που προοριζόταν επίσης για ναυτική αναγνώριση, εθεάθη όχι μακριά από το καταδρομικό πυραύλων Moskva την ημέρα του συμβάντος που προκάλεσε πυρκαγιά και εκκένωση του πληρώματος από το πλοίο. 

Οι χρήστες του πόρου Flightradar, που επιτρέπει την παρακολούθηση των κινήσεων των αεροσκαφών σε πραγματικό χρόνο, παρατήρησαν ύποπτη δραστηριότητα του ανθυποβρυχιακού αναγνωριστικού αεροσκάφους Poseidon.

Αυτό το αεροσκάφος είναι κατά κύριο λόγο σε υπηρεσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι εξοπλισμένο με συστήματα αναζήτησης και αναγνώρισης που έχουν σχεδιαστεί για τον προσδιορισμό της θέσης των πλοίων επιφανείας, καθώς και με πυραυλικά όπλα.

Ήταν το Ποσειδών στις 13 Απριλίου 2022, περίπου στις 19:00, που ήταν 70 χιλιόμετρα από το καταδρομικό πυραύλων Moskva, που πετούσε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας.

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η εμπλοκή του αεροσκάφους στη ζημιά στο πλοίο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Θυμηθείτε ότι το βράδυ της 13ης Απριλίου 2022, υπήρξαν αναφορές στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι πύραυλοι Neptune έπληξαν το καταδρομικό πυραύλων Moskva που συμμετείχε σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της χώρας.

Διάφορες πηγές έκαναν λόγο για πλημμύρα ή έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο του πλοίου.

Ωστόσο, αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.



Αργότερα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε επίσημο σχόλιο για το θέμα αυτό, επιβεβαιώνοντας την έκρηξη στο πλοίο λόγω της έκρηξης πυρομαχικών και την εκκένωση του πληρώματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας, το πλοίο επιπλέει και θα ρυμουλκηθεί στο λιμάνι για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του συμβάντος.

Το γεγονός της παρουσίας Αμερικανού αξιωματικού των πληροφοριών σε αυτή την περίπτωση δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τίποτα.

Αεροπλάνα και UAV χωρών του ΝΑΤΟ δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας, όπου βρίσκεται η ομάδα πλοίων του Ρωσικού Ναυτικού, αποκλείοντας τα ουκρανικά λιμάνια.


Αρχικό κείμενο,

Σύμφωνα με τον ειδικό Boyko Nikolov το ρωσικό καταδρομικό “Μόσχα” βρίσκεται ήδη στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει το BulgarianMilitary.com, επικαλούμενο ρωσικές και ουκρανικές πηγές.

Μεταφέρουμε την είδηση  αυτή με κάθε επιφύλαξη, αναμένοντας επιβεβαίωση από το ρωσικό υπουργείο άμυνας, ή άλλες πηγές με φωτογραφίες και βίντεο, ενώ μια φωτογραφία με το χτυπημένο πλοίο έκανε την εμφάνιση της στο διαδίκτυο.

Διαφορετικές όμως είναι οι πληροφορίες από Ρωσία και Ουκρανία για τον λόγο της βύθισης του πλοίου.

Ειδικοί εκτιμούν ότι είτε πύραυλος Neptune είτε  πύραυλος S-300F βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Μόσχα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το Κίεβο χρησιμοποίησε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να αποσπάσει την προσοχή της αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου, επιτρέποντας σε δύο πυραύλους Neptune που εκτοξεύτηκαν από μια παράκτια συστοιχία να το κτυπήσουν.

Σύμφωνα όμως με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, “πυρκαγιά ξέσπασε στο καταδρομικό πυραύλων, η οποία προκάλεσε την έκρηξη των πυρομαχικών που ήταν στο πλοίο αυτό που ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας.

Πηγές τονίζουν ότι ολόκληρο το πλήρωμα του πλοίου εκκενώθηκε σώο, αν και όλα αυτά δεν συνάδουν, αφού από την φωτιά και τις εκρήξεις υπάρχουν σίγουρα τραυματίες.

Νωρίς το πρωί της 14ης Απριλίου, πηγές του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων ανέφεραν ότι ρωσικό καταδρομικό βρισκόταν ήδη στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, αντι-πλοϊκός πύραυλος Neptune χτύπησε το ρωσικό καταδρομικό, προκαλώντας έκρηξη και βύθιση του πλοίου.

«Επιβεβαιώθηκε ότι το πυραυλικό καταδρομικό Moscow σήμερα πήγε ακριβώς εκεί που έστειλε τους συνοριοφύλακες μας στο φιδονήσι», ανέφερε ο κυβερνήτης της Οδησσού Maksym Marchenko σε μήνυμα στο Telegram.

Το ρωσικό καταδρομικό Μόσχα είναι ένα πλοίο της δεκαετίας του 1970 που σχεδιάστηκε για να αντιταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Υπάρχουν λίγα πυρομαχικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο κύτος ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς.

Αυτός θα ήταν ένας αντι-πλοϊκός πύραυλος P-1000 "Volcano" με κεφαλή, στη συνηθισμένη έκδοση των 500 κιλών, ή ένας από τους πυραύλους του συστήματος S-300F,  ναυτική έκδοση του S-300 που θα εξεράγει μέσα στο κύτος.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη πτητική δοκιμή του παράκτιου αντιπλοϊκού πυραύλου Neptune τον Ιούνιο του 2020.

Όταν αναπτυχθεί, ένα παράκτιο αμυντικό σύστημα Neptune, που  περιλαμβάνει έναν φορητό εκτοξευτή USPU-360, τέσσερις πυραύλους, ένα όχημα μεταφοράς / επαναφόρτωσης TZM-360,  και ένα όχημα ελέγχου, τότε μέσα ελάχιστα λεπτά είναι έτοιμο να εξαπολύσει τον πύραυλο.

Το καταδρομικό κλάσης Slava,  το  Moskva είναι επιβλητικό τόσο σε μέγεθος όσο και σε οπλισμό.

Είναι επίσης, φυσικά, η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η κλάση Slava φέρει 64 πυραύλους αεράμυνας S-300F Rif .

Η ουσία είναι ότι ο ρωσικό στόλος έχει μια μεγάλη “τρύπα” στο σύστημα αεράμυνας περιοχής στην Μαύρη θάλασσα, ενώ το ακόμα πιο σοβαρό είναι ο ηθικό αντίκτυπος της καταστροφής ενός πλοίου που φέρι το βαρύ όνομα “ Μόσχα” για την Ρωσία.

πηγη