GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κτυπήθηκε από πυραύλους η ναυαρχίδα της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα ''Moskva'' (Εικόνες)

Ουκρανοί: Χτυπήθηκε από δύο πυραύλους Neptune Anti-Ship Ρώσοι: Έκρηξη που σημειώθηκε σε πυρομαχικά Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται ε...



Ουκρανοί: Χτυπήθηκε από δύο πυραύλους Neptune Anti-Ship

Ρώσοι: Έκρηξη που σημειώθηκε σε πυρομαχικά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται επικίνδυνα καθώς ο Zelensky ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζητάει βαρύ οπλισμό για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις στο Donbass και στην νότια Ουκρανία όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτύχει σημαντικά κέρδη στο έδαφος.

Από τη μια η Ρωσία που παραδέχεται πως ξέσπασε φωτιά στο «καμάρι» του Στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα, το καταδρομικό Moskva.

Από την άλλη η Ουκρανία που ισχυρίζεται ότι χτύπησε το πλοίο με πυραύλους Neptune.

Η καταστροφή του ρωσικού πλοίου Moskva,  από τα σημαντικότερα στην Μαύρη Θάλασσα και με εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί πλήγμα για την Ρωσία.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva χτυπήθηκε από δύο πυραύλους Neptune Anti-Ship, ωστόσο η Ρωσία αναφέρει ότι η καταστροφή του πλοίου συνέβη από έκρηξη που σημειώθηκε σε πυρομαχικά και ότι οι 500 ναύτες και το πλήρωμα έγκαιρα εκκενώθηκε.

«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο Oυκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, χωρίς να αναφέρει ποια είναι η θέση του.

Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τελειώσει με την Μαριούπολη και παρά την προπαγάνδα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται στην πραγματικότητα οι ρώσοι κατέλαβαν το εργοστάσιο μετάλλων llyich και μόνο το εργοστάσιο Azovstal έχει απομείνει.

Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

Ποιο είναι το καταδρομικό Moskva

Σύμφωνα με το BBC, το καταδρομικό Moskva κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στην τότε ΕΣΣΔ.

Ειδικότερα, κατασκευάστηκε στη νότια πόλη Μικολάιφ της Ουκρανίας, η οποία βομβαρδίζεται τακτικά τις τελευταίες ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το πλοίο, μήκους 186 μέτρων, αρχικά ονομάστηκε Slava, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Moskva (Μόσχα).

Ο κύριος οπλισμός του πολεμικού πλοίου είναι πύραυλοι P-1000 Vulkan.

Το καταδρομικό - το οποίο έγινε η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας το 2000 - έπαιξε κομβικό ρόλο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στη Συρία, η οποία ξεκίνησε το 2015.


Η Ρωσία επιβεβαιώνει πυρκαγιά και εκρήξεις στο καταδρομικό Moskva - Το πλοίο εκκενώθηκε

Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη σοβαρές ζημιές αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το πλήρωμα εκκενώθηκε και η αιτία της πυρκαγιάς και των εκρήξεων ερευνάται.

«Πυρκαγιά στο Moskva προκάλεσε έκρηξη στα πυρομαχικά που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

πηγη