GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μακριά λίστα θανάτου! Όλοι οι Ρώσοι ολιγάρχες που πέθαναν κάτω από περίεργες συνθήκες φέτος

Δολοφονίες-αυτοκτονίες, απαγχονισμοί και κοινά σημεία ανάμεσα στους θανάτους έξι Ρώσων ολιγαρχών Την περασμένη εβδομάδα, δύο ακόμη Ρώσοι ...


Δολοφονίες-αυτοκτονίες, απαγχονισμοί και κοινά σημεία ανάμεσα στους θανάτους έξι Ρώσων ολιγαρχών

Την περασμένη εβδομάδα, δύο ακόμη Ρώσοι ολιγάρχες βρέθηκαν νεκροί μαζί με τις οικογένειές τους μέσα σε 48 ώρες ο ένας από τον άλλο σε υποτιθέμενες δολοφονίες-αυτοκτονίες.

Είναι οι τελευταίοι από μια σειρά Ρώσων υψηλού προφίλ που πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες τους τελευταίους μήνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αναφορές για ύποπτους θανάτους Ρώσων αξιωματούχων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστό ότι λαμβάνει ακραία μέτρα για να φιμώσει τους αντιπάλους του.

Το 2017, το USA TODAY δημοσίευσε μια ερευνητική έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τουλάχιστον 38 ολιγάρχες που πέθαναν ή χάθηκαν σε διάστημα τριών ετών.

Τους πρώτους μήνες του 2022, τουλάχιστον έξι εξέχοντα μέλη της άρχουσας τάξης της Ρωσίας βρέθηκαν νεκροί κάτω από περίεργες συνθήκες. 

Ακολουθεί μια λίστα με κάθε Ρώσο ολιγάρχη που γνωρίζουμε ότι πέθανε φέτος:

Βλάντισλαβ Αβάγιεφ

Στις 18 Απριλίου, ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ και η σύζυγός του και η κόρη του βρέθηκαν νεκροί στο διαμέρισμά τους στη Μόσχα, σύμφωνα με το TASS, ένα ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα δολοφονίας-αυτοκτονίας, μετέδωσε το TASS.

Ο Αβάγιεφ βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμά του στη Μόσχα, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, κρατώντας ένα πιστόλι, το οποίο πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τη γυναίκα του και την 13χρονη κόρη του.

Ο Αβάγιεφ ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και του ενεργειακού κολοσσού Gazprom.


Σεργκέι Πρωτοσένια

Μόλις δύο ημέρες αργότερα, ένας άλλος Ρώσος υψηλού προφίλ βρέθηκε νεκρός σε σοκαριστικά παρόμοιες συνθήκες.

Το σώμα του Σεργκέι Πρωτοσένια, πρώην στελέχους της Novatek -της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας- βρέθηκε κρεμασμένο έξω από την ισπανική βίλα που νοίκιαζε ο ίδιος και η οικογένειά του.

Η σύζυγός του και η 18χρονη κόρη του βρέθηκαν μαχαιρωμένες μέχρι θανάτου στα κρεβάτια τους, σύμφωνα με τον ισπανικό ειδησεογραφικό σταθμό Telecinco.

Ο Πρωτοσένια, 55 ετών, συγκέντρωσε καθαρή περιουσία άνω των 433 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Telecinco.

Μια αρχική έρευνα από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου έδειξε αρχικά ότι ο θάνατος της οικογένειας προήλθε από φόνο-αυτοκτονία, αλλά οι ερευνητές δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να είχαν δολοφονηθεί και οι τρεις, σύμφωνα με το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο El Punt Avui.

Λίγο μετά το θάνατό τους, η Novatek, όπου εργαζόταν ο Πρωτοσένια από το 1997 έως το 2015, κυκλοφόρησε μια δήλωση που αμφισβητεί τη θεωρία ότι δολοφόνησε τη γυναίκα και την κόρη του.

«[Ο Πρωτοσένια] καθιερώθηκε ως ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένας υπέροχος οικογενειάρχης, ένας ισχυρός επαγγελματίας που συνέβαλε σημαντικά στη συγκρότηση και την ανάπτυξη της Εταιρείας», δήλωσε η Novatek στην ανακοίνωσή της. «Δυστυχώς, έχουν προκύψει εικασίες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι εικασίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Βασίλι Μέλνικοφ

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Βασίλι Μέλνικοφ βρέθηκε επίσης νεκρός στο διαμέρισμά του αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ μαζί με τη σύζυγό του και τους δύο γιους του, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant και σύμφωνα με το Newsweek.

Και οι τρεις Μέλνικοφ πέθαναν από μαχαιριές. Σύμφωνα με την Kommersant, οι έρευνες της αστυνομίας διαπίστωσαν ότι ο Μέλνικοφ σκότωσε τη γυναίκα και τους γιους του πριν αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Newsweek, γείτονες και συγγενείς του Μέλνικοφ βγήκαν λέγοντας ότι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο Μέλνικοφ είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία της οικογένειάς του.

Πριν από το θάνατό του, ο Μέλνικοφ ήταν στέλεχος στην ιατρική εταιρεία MedStom.

Η εταιρεία έχει υποφέρει πάρα πολύ ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Glavred και το Newsweek.


Μιχαήλ Γουότφορντ

Στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την επίσημη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μιχαήλ Γουότφορντ βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σάρεϊ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γυναίκα και τα παιδιά του βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη την ώρα, αν και δεν έπαθαν τίποτα.

Ο γεννημένος στην Ουκρανία Ρώσος, 66 ετών, έκανε τα εκατομμύρια του ως μεγιστάνας πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC.

Γεννημένος με το επίθετο Τολστοσέγια, ο Γουότφορντ άλλαξε το όνομά του αφού μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο θάνατός του βρίσκεται υπό έρευνα από την αστυνομία του Σάρεϊ, η οποία είπε στο BBC στις αρχές Μαρτίου ότι «δεν πιστεύεται ότι υπήρχαν ύποπτες συνθήκες εκείνη τη στιγμή».

Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ

Στις 25 Φεβρουαρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν από το θάνατο της Γουότφορντ, το πρώην στέλεχος της Gazprom, Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, 61 ετών, βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ της πολυκατοικίας του κοντά στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Gazeta και το Newsweek.

Η αστυνομία είπε στη Gazeta ότι βρήκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας δίπλα στο σώμα του, το οποίο έκανε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι πέθανε από αυτοκτονία.

Η αυτοκτονία του Τιουλιάκοφ διερευνάται επί του παρόντος από την Gazprom, οι μονάδες ασφαλείας της οποίας έφτασαν στο σημείο με την αστυνομία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Gazeta.

«Σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες υποψίες ότι οι θάνατοι μπορεί να είχαν σκηνοθετηθεί ως αυτοκτονίες, αλλά ποιος το έκανε αυτό και γιατί;», διερωτάται ο Grzegorz Kuczyński, διευθυντής του Προγράμματος Eurasia του Ινστιτούτου της Βαρσοβίας, μιλώντας στο Fortune για την πρόσφατη σειρά θανάτων που αφορούσαν ολιγάρχες.

Λεονίντ Σούλμαν

Όπως ο Τιουλιάκοφ, ο Λεονίντ Σούλμαν ήταν ανώτατο στέλεχος της Gazprom όταν βρέθηκε νεκρός από προφανή αυτοκτονία τον Ιανουάριο, πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Σούλμαν, 60 ετών, βρέθηκε με παρόμοιο τρόπο δίπλα σε ένα σημείωμα που έκανε την αστυνομία να πιστέψει ότι αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την Gazeta και το Newsweek.

Ο θάνατος του Σούλμαν ήρθε μόλις μήνες μετά την έναρξη έρευνας για την υποτιθέμενη απάτη του στην Gazprom, σύμφωνα με το Fortune. Σύμφωνα με σημείωμα από το Ινστιτούτο της Βαρσοβίας, η Gazprom διερευνά επίσης τον θάνατο του Σούλμαν.

πηγη