GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Σερβία

Εκλογές διεξάγονται σήμερα σε όλα τα επίπεδα εξουσίας - Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς προβλήματα Προεδρικές, βουλευτικές και δημ...



Εκλογές διεξάγονται σήμερα σε όλα τα επίπεδα εξουσίας - Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς προβλήματα

Προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές σε 12 δήμους διεξάγονται σήμερα στη Σερβία. Οι κάλπες άνοιξαν κανονικά στις 7 το πρωί σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός από ένα στην πόλη Νόβι Πάζαρ, στην νότια Σερβία, όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των μελών της εκλογικής επιτροπής.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 6.501.689 ψηφοφόροι. Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν οχτώ υποψήφιοι κομμάτων και πολιτικών συνδυασμών. Φαβορί για την νίκη θεωρείται ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, θα εξασφαλίσει την εκλογή του από τον πρώτο γύρο λαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων.

Στις εκλογές για την βουλή επίσης αναμένεται να επικρατήσει το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς αποκτώντας αυτοδυναμία, ενώ στην δεύτερη θέση οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον συνασπισμό των αποκαλούμενων ευρωπαϊστών «Ενωμένοι για την νίκη», τον οποίο συνθέτουν κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς και του οποίου ηγείται η Μαρινίκα Τέπιτς.

Για τον δήμο του Βελιγραδίου είναι αμφίβολο αν το κόμμα του Βούτσιτς θα συνεχίσει να ασκεί την εξουσία αφού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απειλείται σοβαρά από τους οικολόγους και τον συνασπισμό των ευρωπαϊστών.

Από νωρίς το πρωί παρατηρείται μεγάλη προσέλευση στις κάλπες σε πόλεις της νοτιοδυτικής Σερβίας, όπου ψηφίζουν οι Σέρβοι του Κοσόβου. Η Πρίστινα δεν επέτρεψε την λειτουργία εκλογικών τμημάτων στο Κόσοβο και έτσι οι Σέρβοι του Κοσόβου μεταβαίνουν οργανωμένα με λεωφορεία σε εκλογικά τμήματα της Σερβίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8:00 το βράδυ και δύο ώρες αργότερα αναμένονται τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα.

πηγη