GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ρωσικό τελεσίγραφο στο τελευταίο οχυρό Ουκρανών στη Μαριούπολη να παραδοθούν

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας έδωσε τελεσίγραφο στους στρατιώτες που εξακολουθούν να μάχονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη να καταθέσουν...


Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας έδωσε τελεσίγραφο στους στρατιώτες που εξακολουθούν να μάχονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε νωρίτερα χθες ότι τα στρατεύματά της είχαν επιτύχει την εκκαθάριση όλου του αστικού ιστού της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις, και ο μοναδικός θύλακας μαχητών, Ουκρανών και ξένων, είχε αποκλειστεί στα χαλυβουργεία Azovstal.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, οι ζωές όσων παραδοθούν δεν κινδυνεύουν.

Όπως αναφέρεται, από τις 06.00 ώρα Μόσχας και για αρκετές ώρες μετά, οι ρωσικές δυνάμεις θα επιτρέψουν στους στρατιώτες να εγκαταλείψουν το προπύργιο της χαλυβουργίας Azovstal, υπό τον όρο ότι θα αφήσουν πίσω τους τα όπλα και τα πυρομαχικά τους.

Όσοι παραδοθούν θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

Εάν δεχτούν την παράδοση, σημείωσε η Ρωσία, οι ρωσικές δυνάμεις θα υψώσουν κόκκινες σημαίες στις 06.00 και οι Ουκρανοί θα πρέπει να υψώσουν λευκές σημαίες γύρω από την περίμετρο του χαλυβουργείου.

Το πρακτορείο Tass επικαλούμενο τον στρατηγό Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντή του ρωσικού εθνικού κέντρου αμυντικής διαχείρισης, αναφέρει ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο ήταν «καταστροφική».

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη «παρέμεινε εξαιρετικά σοβαρή».

Αργότερα σχολιάζοντας το ρωσικό τελεσίγραφο, δήλωσε ότι οι ήδη παραπαίουσες ειρηνευτικές συνομιλίες θα ακυρωθούν εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει την απειλή της να εξοντώσει τους Ουκρανούς υπερασπιστές.

«Η εξάλειψη των στρατευμάτων μας, των ανδρών μας (στη Μαριούπολη) θα βάλει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση.

»Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε τα εδάφη μας ούτε τους λαούς μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαριούπολη αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Θα είναι η πρώτη ουκρανική μεγαλούπολη που καταλαμβάνει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

πηγη