GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΥΠΕΞ Κύπρου: Δεν θα στείλουμε οπλισμό, υπάρχουν υποχρεώσεις έναντι της Ρωσίας

Για τις ραγδαίες εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες επηρεάζουν αναπόφευκτα και την Κύπρο, μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο...


Για τις ραγδαίες εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες επηρεάζουν αναπόφευκτα και την Κύπρο, μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Σ. Κορνηλίου.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημείωσε ότι η Κύπρος διάλεξε την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, εξηγώντας όμως ότι πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες και να έχουμε καλές σχέσεις και με τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επεσήμανε ότι στην περίπτωση της Κύπρου τα δεδομένα είναι διαφορετικά από της Ουκρανίας, επειδή εμπλεκόμενο μέρος είναι η Ρωσία και υπάρχει αντιρωσικό αίσθημα στην ΕΕ. Τα πράγματα όμως με την Τουρκία είναι διαφορετικά.

Σε σχέση με το θέμα που προέκυψε με την αποστολή ρωσικού οπλισμού στην Ουκρανία, παρέπεμψε στην «ξεκάθαρη» δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας αλλά εξήγησε ότι δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο να αποστείλουμε οπλισμό, καθώς υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει γίνει δέκτης τέτοιων αιτημάτων.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ακόμα σε ισχύ το αμερικανικό εμπάργκο για τον φονικό οπλισμό, επισημαίνοντας όμως ότι δεν συνδέονται τα δύο, επειδή η Κύπρος επιμένει στην άρση του εμπάργκο λόγω του ότι είναι άδικο να πληρώνει το τίμημα, ενώ η Τουρκία έχει κάνει την εισβολή.

Πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν ότι δεν γίνεται να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την τουρκική και την ρωσική εισβολή αντίστοιχα».

Για το ζήτημα των ΜΟΕ δήλωσε ότι η συζήτηση είχε αρχίσει από άλλη βάση και κάτω από άλλες συνθήκες. «Σκοπός είναι να σωθεί το Βαρώσι και το ένα δεν αναιρεί το άλλο, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το κυπριακό πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα θα γίνεται προσπάθεια για τα ΜΟΕ».

Τέλος, είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα χρόνο, έχουν μεσολαβήσει τόσα χρόνια από την τουρκική εισβολή και γι' αυτό αυτή την στιγμή πρέπει να προλάβουμε να μην δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.


ΣΙΓΜΑ