GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου ζήτησε η Νούλαντ από τον Αναστασιάδη

«Δεν είναι θέμα των ΗΠΑ ο EastMed» Ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο στα ενεργειακά θέματα της Μεσογείου, αν και εφόσον ...


«Δεν είναι θέμα των ΗΠΑ ο EastMed»

Ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο στα ενεργειακά θέματα της Μεσογείου, αν και εφόσον βεβαίως συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ εκάστης των δύο χωρών, είπε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την τελετή παράδοσης στον επενδυτή, της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, και σε ερώτηση αν κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, του μετέφερε μήνυμα από την Αγκυρα, όπου η κα Νούλαντ βρισκόταν προτού μεταβεί στην Κύπρο, και κληθείς να σχολιάσει αναφορές της σε συνεντεύξεις με τις οποίες υπονοείται ενεργειακή ένωση με τα κατεχόμενα πριν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όχι, εκείνο που μετέφερε δεν είναι την αναβάθμιση των κατεχομένων, είναι την ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com.

»Και βεβαίως η απάντηση ήταν σαφής ότι, ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο αν και εφόσον βεβαίως συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ εκάστης των δύο χωρών».

«Δεν είναι θέμα των ΗΠΑ ο EastMed»

Ερωτηθείς για τον EastMed και τα όσα λέγονται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «εκείνο που αναμένουμε είναι την τελική έκθεση η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Και επαναλαμβάνω, ήταν εξαρχής η θέση – εξ ου και η μελέτη γίνεται – αν είναι βιώσιμος, αν υπάρχουν οι επενδυτές, αν το θαλάσσιο υπέδαφος το επιτρέπει τότε θα πραγματοποιηθεί.

Δεν είναι θέμα απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για ένα ευρωπαϊκό έργο.

»Εκείνο που διαπιστώνουν όλοι – και έχει μεγάλη σημασία – είναι η ανάγκη απεξάρτησης της ΕΕ από συγκεκριμένες αγορές και οι εναλλακτικές δίοδοι παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η πλησιέστερη δεν είναι άλλη από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».

Ερωτηθείς αν θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά.

πηγη