GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τέλος Απριλίου θα εμφανιστεί το ελληνικό UAV “Αρχύτας” - Ξεκινά η δημιουργία στόλου ελληνικών μη επανδρωμένων

Η Ελλάδα εξοπλίζεται και 'τρέχει" προγράμματα που αν και έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα ένα...


Η Ελλάδα εξοπλίζεται και 'τρέχει" προγράμματα που αν και έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα ένα με δύο χρόνια

Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος του ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος “Αρχύτας” έκανε ο Υπουργός οικονομικών, φέρνοντας καλά νέα για τις ένοπλες δυνάμεις μας .

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, ο  κ. Σταϊκούρας αναφέρει σε δήλωσή του:

«Συμπληρώθηκε το 2ο τρίμηνο των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας”, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό.

Οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε κάποιες από τις εργασίες κατά το 2ο τρίμηνο, αναμένεται να καλυφθούν κατά το 3ο τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου.

Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα στο τέλος Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του HUV στην πραγματική του μορφή, με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα.

Η δέσμευσή μας ότι οι Έλληνες πολίτες που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα “Αρχύτας” δια του Υπουργείου Οικονομικών, θα ενημερώνονται για την εξέλιξη των εργασιών, με πραγματικά στοιχεία, ανά τρίμηνο αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία της εξέλιξης του έργου, ισχύει απολύτως. Η Ελλάδα κάνει τα βήματα που πρέπει».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει σχεδιαστεί η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Εν προκειμένω, υφίσταται επιχειρησιακή αναγκαιότητα, για την προμήθεια ή και την ανάπτυξη Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), τόσο αεροσκαφών (Α/Φ)όσο και ελικοπτέρων (Ε/Π), με το όλο πρόγραμμα να έχει την έγκριση του ΣΑΓΕ.

Με το drone ΑΡΧΥΤΑΣ, εισερχόμαστε σε τελικού σχεδίου στο τέλος Απριλίου σε ότι αφορά το πρόγραμμα  παραγωγής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, στο οποίο στην συνέχεια θα ενσωματώσουμε τεχνολογίες που θα αφορούν παρατήρηση και δυνατότητα εκτόξευσης πυρών είτε με διαμόρφωση που θα μπορεί να φέρει πολυβόλο, ή μικρούς πυραύλους.

Αυτά τα σχέδια είναι μέσα στις δυνατότητες μας, ειδικά να έχουμε κάποια βοήθεια από το εξωτερικό ( Ισραήλ-ΗΠΑ). 

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν προσπάθειες στον τομέα που αφορά το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με έτερες ελληνικές εταιρείες, με στόχο τη δημιουργία σχετικών προϊόντων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

Δεν μιλάμε για δυνατότητες παραγωγής ισάξιων με την Τουρκία  BAYRAKTAR TB2, διότι οι Τούρκοι ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό εδώ και κάποια χρόνια, αλλά για την ενσωμάτωση μορφής  όπλου, όπως για παράδειγμα, πολυβόλου, και στην συνέχεια την τοποθέτηση συστήματος εκτόξευσης μικρών πυραύλων, μετά από δοκιμές και εργασίες.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει την δυνατότητα να βοηθήσει τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία είτε με ξένους φορείς αλλά και εξειδικευμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο σε ένα τομέα που πολλές χώρες ( μικρές ή μεγάλες) πλέον καταπιάνονται, αφού έχει αναγνωρισθεί διεθνώς το νέο είδος πολέμου, ενώ η χρήση τους θα βοηθήσει και στην καθημερινότητα, η οποία αλλάζει και αυτή ραγδαία. 

Η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω στον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο, εξοπλίζεται, αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζει τα δικά της  drones , τα οποία μαζί με ανάλογα συστήματα εδάφους, θα «τυφλώνουν» τα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα όλων των τύπων.

Μπορεί να “ξυπνήσαμε” αργά στο θέμα των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, έχουμε όμως τον χρόνο και κυρίως τις δυνατότητες, ειδικά μετά το εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, να ετοιμάσουμε τα δικά μας drone, και να υλοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια.


πηγη