GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Κύπρος ζητά εξηγήσεις από ΕΕ: Ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας στη ρωσική εισβολή;

«Παίζει ανενόχλητη σε δύο ταμπλό» λέει χαρακτηριστικά ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών με επιστολή του στον Ζοζέπ Μπορέλ Οι ανησυχίες για τη...«Παίζει ανενόχλητη σε δύο ταμπλό» λέει χαρακτηριστικά ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών με επιστολή του στον Ζοζέπ Μπορέλ

Οι ανησυχίες για την επίπτωση της ουκρανικής κρίσης στο ΑΕΠ της χώρας

Επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ για εξηγήσεις ως προς το ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για επιβολή στα κατεχόμενα της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να κλείσει τον εναέριο χώρο ολόκληρης της χώρας στα ρωσικά αεροσκάφη, αποστέλλει ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Κύπρος θα επηρεαστεί από την κρίση στον βαθμό που θα επηρεαστούν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, με τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως, αν δεν καλυφθεί από άλλες τουριστικές αγορές η απώλεια από Ρωσία και Ουκρανία, η επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι της τάξης του 1-1,5%.

Οι δύο Υπουργοί βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής, ενημερώνοντας τα μέλη της για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Εξηγήσεις για Τουρκία

Στην παρέμβαση του ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε αρχικά πως για έναν ανεξήγητο λόγο η Τουρκία παραμένει στο απυρόβλητο λόγω της στάσης της και εξακολουθεί να το παίζει ανενόχλητη σε δύο ταμπλό. Όπως είπε, κανείς δεν ρωτά την Τουρκία γιατί ως υποψήφια χώρα της ΕΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις και δεν κλείνει τους αιθέρες της στα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως στέλνει επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ με την οποία ζητά εξηγήσεις για το ρόλο της Τουρκίας. Τόνισε πως η Τουρκία θα αποθρασυνθεί εντελώς αν δεν έχει συνέπειες η απόφαση της να παίζει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, ζητώντας μάλιστα και ρόλο μεσολαβητή στην κρίση.

Σιγή για Ρώσο πρέσβη

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Κασουλίδης είπε πως έκρινε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα να αποταθεί στο Ρώσο Πρέσβη και να ζητήσει εξηγήσεις, σε μια στιγμή που η Κύπρος μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ λαμβάνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πρόσθεσε πως προτιμά να το αφήσει αυτή τη στιγμή το ζήτημα, να μην ρίξει λάδι στη φωτιά και με την πρώτη ευκαιρία να αποταθεί στον Ρώσο Πρέσβη.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε στη συνέχεια τη θέση ότι σωστά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μην σπεύσουν να στηρίξουν την Ουκρανία στρατιωτικά προ του φάσματος ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ενός πυρηνικού ολέθρου. Είπε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος σε αυτή την έκταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας πως για την κατάσταση επείγει σύντομα πολιτική λύση, η οποία να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο πόλεμος δεν θα λήξει.

Fake news για επιφυλάξεις Κύπρου

Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως πέραν του πεδίου των μαχών διεξάγεται και ένας πόλεμος εντυπώσεων, με την Κύπρο να είναι θέμα των fake news ως προς τις δήθεν αντιρρήσεις της στις κυρώσεις αναφορικά με το Swift και της απαγόρευσης των πτήσεων.

Όπως είπε όταν λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα την Παρασκευή από την ΕΕ το θέμα του Swift δεν ήταν στην ατζέντα, σημειώνοντας πως όλες οι κυρώσεις ήταν ομόφωνες. Διευκρίνισε πως το θέμα του Swift τέθηκε μερικές μέρες μετά και η χώρα μας δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση. Στο θέμα της απαγόρευσης των πτήσεων, είπε πως εκφράστηκε η ιδιαιτερότητα της Κύπρου εξαιτίας των κατεχομένων.

Στο θέμα των κυρώσεων, ο κ. Πετρίδης είπε πως η γενική αντίληψη είναι πως αυτές θα είναι πιο αποτελεσματικές και γρήγορες από ό,τι στην αρχή αναμενόταν, καθώς το ρούβλι έπεσε κατά 30% έναντι του ευρώ και υπήρξαν φαινόμενα μαζικής φυγής κεφαλαίων από τις ρωσικές τράπεζες. Σημείωσε πως η γενική εντύπωση που υπάρχει εντός της ΕΕ είναι ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα και πως αυτές θα συνεχιστούν έστω και αν κάποια στιγμή τερματιστεί ο πόλεμος.

Για το κατά πόσον επηρεάζεται η Κύπρος από τις κυρώσεις, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα καθώς οι τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε ρωσικά ομόλογα. Ωστόσο, είπε, υπάρχει επηρεασμός από κάποιες ρωσικές εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο.

Στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Πετρίδης είπε ως αυτός θα επηρεαστεί όχι μόνο λόγω του αποκλεισμού των πτήσεων σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αλλά και από το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία έχει επηρεαστεί σημαντικά και οι πολίτες της χώρας έχουν πληγεί από αυτό.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αν δεν καλυφθεί το τουριστικό κενό που θα δημιουργηθεί από την απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, με την προσέλκυση τουριστών από άλλες αγορές, τότε η αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 1-1,5%.     

πηγη