GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Συμβαίνει τώρα! Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας (Βίντεο)

«Επικεντρωνόμαστε στο να είναι όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρως ενωμένοι» Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοι...




«Επικεντρωνόμαστε στο να είναι όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρως ενωμένοι»

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει αυτή την ώρα περαιτέρω μέτρα «για να λογοδοτήσει η Ρωσία» για τον «αδικαιολόγητο πόλεμο» της με την Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν τις εισαγωγές ενέργειες από τη Ρωσία.

«Σήμερα, ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν την κύρια αρτηρία της ρωσικής οικονομίας», είπε ο πρόεδρος. «Απαγορεύουμε όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα καταφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Η απαγόρευση ισχύει επίσης για τον ρωσικό άνθρακα, είπαν πηγές στο CBS News πριν από την ανακοίνωση. Η κίνηση έρχεται καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά όλων των εποχών στον απόηχο της ρωσικής εισβολής, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να απελευθερώσουν τα αποθέματα πετρελαίου και να αυξήσουν την προσφορά. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η απόφαση ελήφθη σε στενή διαβούλευση με συμμάχους και εταίρους στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, πριν από τη λήψη της απόφασης υπήρξαν εκτεταμένες επαφές με πολιτικές ηγεσίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λόγω του προσανατολισμού της αμερικανικής πολιτικής στη συλλογική αντίδραση των Συμμάχων απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Επικεντρωνόμαστε στο να είναι όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρως ενωμένοι», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι πήρε την απόφαση σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους συμμάχους, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν στις ΗΠΑ στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας. Είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τους ευρωπαίους συμμάχους για να αναπτύξουν μια «μακροπρόθεσμη στρατηγική» για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν πολύ περισσότερο πετρέλαιο εγχώρια από όλη την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μαζί — στην πραγματικότητα, είμαστε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας», είπε. «Έτσι μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα ενώ άλλοι δεν μπορούν, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρώπη και τους εταίρους μας για να αναπτύξουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μειώσουμε την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια».

Η ανακοίνωση του προέδρου ήρθε εν μέσω φωνών από πολιτικούς των ΗΠΑ που κάλεσαν τον Μπάιντεν να απαγορεύσει την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κόβοντας έτσι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ώθηση για την απαγόρευση των ρωσικών προϊόντων ορυκτών καυσίμων από την αγορά των ΗΠΑ είχε συγκεντρώσει ακόμη και δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο, με την Πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, να λέει στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα: «Είμαι υπέρ της απαγόρευσης του πετρελαίου που προέρχεται από τη Ρωσία».

Διαφορετικές ομάδες νομοθετών και από τα δύο κόμματα στη Βουλή και τη Γερουσία έχουν επίσης εκπονήσει νόμους για την επιβολή μιας τέτοιας απαγόρευσης, η πιο σημαντική από τις προτάσεις που προέρχονται από τον γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνια, Τζο Μάντσιν, Δημοκρατικό, και τη Ρεπουμπλικανή από την Αλάσκα Λίζα Μούρκοβσκι.

Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας.

«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τονίσει πως τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι συμβάλλουν.

«Η απόφαση σήμερα δεν είναι χωρίς κόστος εδώ στην πατρίδα», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Ο πόλεμος του Πούτιν βλάπτει ήδη τους Αμερικανούς στη βενζίνη. Από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τη στρατιωτική του συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας, από τότε, η τιμή της βενζίνης στην Αμερική αυξήθηκε κατά 75 σεντς. Και με αυτήν την ενέργεια, θα ανέβει περαιτέρω Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ελαχιστοποιήσω την αύξηση των τιμών του».

Η διοίκηση αρχικά δίσταζε να λάβει μέτρα κατά των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, φοβούμενη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την προθυμία τους να επιβάλουν την απαγόρευση, με την γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι να λέει τη Δευτέρα ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό και επίσης με τους ομολόγους και τους εταίρους μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη ότι θα συμμετάσχει στις ΗΠΑ στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται περισσότερο στη ρωσική ενέργεια, δεν αναμένεται να συμμετάσχει επί του παρόντος στις ενέργειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

.