GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ευρωπαϊκός Αρμαγεδδών! Μια «Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων» του ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία σημαίνει Αεροπορικό Πόλεμο με τη Ρωσία

Βοηθήστε την Ουκρανία να βοηθήσει τον εαυτό της, αντί να αναλάβει το NATO τον αεροπορικό πόλεμο και να ρισκάρει να δει τη σύγκρουση να κλιμα...

Βοηθήστε την Ουκρανία να βοηθήσει τον εαυτό της, αντί να αναλάβει το NATO τον αεροπορικό πόλεμο και να ρισκάρει να δει τη σύγκρουση να κλιμακώνεται σε Αρμαγεδδών

Μια Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι μια κακή ιδέα.

Ο Κομφούκιος παρότρυνε τους μαθητές του να έχουν σοφία να αποκαλούν τα πράγματα με το όνομά τους και να διασφαλίζουν ότι η συμπεριφορά τους είναι σύμφωνη με τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν.

Αντί να συσκοτίζουν, με άλλα λόγια, θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τα πράγματα με ακριβή, απλή γλώσσα και να διαμορφώνουν τις ενέργειές τους ανάλογα.

Για αυτόν, η διαύγεια και η ειλικρίνεια αποτελούσαν την ψυχή της ορθής συμπεριφοράς.


Αν ήταν ο μεγάλος Κινέζος σοφός ανάμεσά μας σήμερα, θα μπορούσε να συμβούλευε τους μεταγενέστερους να αποβάλουν τη φράση «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» από το λεξικό των δυτικών επιλογών για τη βοήθεια της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία, αναφέρει το 1945.

Αυτή η ανώδυνη γλώσσα παραπλανά εκεί που πρέπει να διευκρινίσει. Καμουφλάρει δυσάρεστες επιχειρησιακές, στρατηγικές και πολιτικές πραγματικότητες. Υπονοεί ότι οι φίλοι της Ουκρανίας, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αναλάβουν την προσάραξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την Ουκρανία, και ότι οι σύμμαχοι μπορούν να το κάνουν με φθηνό κόστος και με ελάχιστο κίνδυνο.

Η ανάληψη της εναέριας μάχης θα σήμαινε πόλεμο με έναν σημαντικό αντίπαλο. Το χαμηλό κόστος και ο κίνδυνος είναι μια ιδιαίτερα κατάφωρη αμαρτία κατά τη χάραξη και την εκτέλεση μιας στρατηγικής.

Ωστόσο, η φράση ζώνη απαγόρευσης πτήσεων υποδηλώνει όλα αυτά.

Το 1991-1992, οι δυτικές δυνάμεις επέβαλαν βόρεια και νότια ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ μετά την Desert Storm, επικαλούμενες την ανάγκη προστασίας των ιρακινών μειονοτήτων από τις λεηλασίες του Σαντάμ Χουσεΐν.

Εξασφαλίζοντας χρόνια, τα πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού πέταξαν χιλιάδες εξόδους για να καταστείλουν την ιρακινή αεράμυνα.

Επίσης το 1992, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να προστατεύσει τους πολιορκημένους Βόσνιους και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από την αεροπορία του Σέρβου ισχυρού άνδρα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Και το 2011, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Κρίνοντας από αυτές τις περιπτώσεις, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι ένα μέτρο που αναλαμβάνει μια εξωτερική μεγάλη δύναμη ή συνασπισμός εξωτερικών μεγάλων δυνάμεων, με μικρό κόστος και κίνδυνο για τον εαυτό της, να αποτρέψει έναν τοπικό κακό παράγοντα χωρίς ουσιαστική αεροπορία από το να κακοποιεί τους πολίτες του ή άμεσους γείτονες.

Οι φορείς επιβολής του μπορεί να απολαύσουν ρητές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως στην περίπτωση της Βοσνίας και της Λιβύης, ή μερικές φορές όχι, όπως στην περίπτωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ.

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να αξίζει τον κόπο όταν ταιριάζουν οι περιστάσεις.

Αλλά αρμόζουν με τις συνθήκες στην Ουκρανία;

Μετά βίας. Στην Ουκρανία, ο ανταγωνιστής είναι ένας σχεδόν ομότιμος ανταγωνιστής, όχι ένας περιφερειακός δεσπότης με έναν αδύναμο στρατό που μπορεί να υπερνικηθεί από τις δυτικές αεροπορικές δυνάμεις.

Η Ρωσία είναι μια δύναμη που εκτείνεται στην Ευρασία με έναν βαρέων βαρών, πυρηνικά οπλισμένο στρατό.

Η παρομοίωση του με προηγούμενους στόχους των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να παραπλανήσει τις φωνές με επιρροή -υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, νομοθέτες, διαμορφωτές της κοινής γνώμης- σε μια καταστροφική πορεία δράσης.

Δεν είναι παράξενο που η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποστηρίξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Αυτή είναι η λογική στάση.

Ο Κομφούκιος θα παρότρυνε όλους να ονομάσουν ένα τέτοιο μέτρο αυτό που είναι: ένας ολοκληρωτικός αεροπορικός πόλεμος.

Αυτή, η μη χαζή συζήτηση για τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, αντιπροσωπεύει τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την πολιτική και τη στρατηγική για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι κατάλληλες ιστορικές εικόνες για να καθοδηγήσουν τέτοιες συζητήσεις περιλαμβάνουν τη Μάχη της Βρετανίας, την αγγλοαμερικανική συνδυασμένη επίθεση βομβαρδιστικών κατά της Ναζιστικής Γερμανίας και τις μάχες του Ψυχρού Πολέμου στον ουρανό πάνω από την Κορέα ή το Βιετνάμ.

Αυτές οι συγκρούσεις έφεραν σε αντιπαράθεση σοβαρές αεροπορικές δυνάμεις και είχαν σοβαρό κόστος και κινδύνους. Ρίξτε τώρα τις πολύ πραγματικές δυνατότητες για πυρηνική κλιμάκωση.


Οι εκτιμήσεις της σκοπιμότητας, των ανταμοιβών, του κινδύνου, του κόστους και του κόστους ευκαιρίας θα έβγαιναν πιθανώς πολύ διαφορετικά εάν ενημερωνόταν από τους παγκόσμιους πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο και όχι από τις αψιμαχίες χαμηλού βαθμού από τη μεταψυχροπολεμική εποχή. Θα προέκυπτε νηφαλιότητα.

Τίποτα από όλα αυτά δεν σημαίνει ότι οι φίλοι της Ουκρανίας θα πρέπει να παραμείνουν άπραγοι ενώ η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κυβερνά τον ουρανό πάνω από αυτήν την εμπόλεμη γη. Θα πρέπει να οπλίσουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές με ό,τι μπορεί να τους βοηθήσει να αμφισβητήσουν τον ρωσικό έλεγχο του αέρα. Είναι αμφίβολο ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα δωρίσουν ή θα πουλήσουν τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη, ένα βασικό μέρος της κοινής άμυνας εάν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας κλιμακωθεί σε γενικό ευρωπαϊκό πόλεμο.

Αλλά θα πρέπει να προμηθεύουν στην Ουκρανία όλα τα όπλα επιφανείας-αέρος που μπορεί να χειριστεί.

Βοηθήστε την Ουκρανία να βοηθήσει τον εαυτό της, αντί να αναλάβει τον αεροπορικό πόλεμο και να ρισκάρετε να δείτε τη σύγκρουση να κλιμακώνεται σε Αρμαγεδδώνα.

πηγη