GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Σουηδία ήρε όλους τους περιορισμούς για την Covid και κήρυξε επισήμως τη λήξη της πανδημίας

Η χώρα κηρύσσει τη λήξη της πανδημίας, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων Η Σουηδία κατήργησε σήμερα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου σχεδ...


Η χώρα κηρύσσει τη λήξη της πανδημίας, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων

Η Σουηδία κατήργησε σήμερα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή και ορισμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για περισσότερη υπομονή στην μάχη κατά της νόσου.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, υιοθετώντας μια πιο ήπια προσέγγιση με συστάσεις προς τους πολίτες, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταργήσει τους εναπομείναντες περιορισμούς - κηρύσσοντας ουσιαστικά την λήξη της πανδημίας - καθώς οι εμβολιασμοί και η μικρότερης σοβαρότητας παραλλαγή Όμικρον έχουν μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.

Τέλος οι περιορισμοί, αλλά τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση

«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Lena Halengren στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοροποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.

Από σήμερα, μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών.

Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται, όπως και η χρήση του πάσου εμβολιασμού.

Τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση, ωστόσο, περίπου 2.200 ασθενείς με την νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021.

Καθώς ο αριθμός των δωρεάν τεστ μειώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ουσιαστικά αυτά σταμάτησαν από σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων.

«Θα έπρεπε να έχουμε λίγη περισσότερη υπομονή, να περιμένουμε τουλάχιστον μια-δυο εβδομάδες ακόμα. Και είμαστε μια αρκετά πλούσια χώρα για να συνεχίσουμε τα τεστ», δήλωσε ο Fredrik Elg, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουμέα και ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της πολιτικής της σουΗδικής κυβέρνησης για την μη επιβολή περιορισμών κατά της εξάπλωσης της νόσου.

«Η ασθένεια εξακολουθεί να είναι μια τεράστια δοκιμασία για την κοινωνία», είπε.

Η Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η διεξαγωγή τεστ σε μεγάλη κλίμακα έχουν μεγάλο κόστος σε σχέση με τα οφέλη.

Η Σουηδία ξόδεψε εβδομαδιαίως περίπου 500 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (55 εκατομμύρια δολάρια) σε τεστ για τις πρώτες πέντε εβδομάδες του τρέχοντος έτους και περίπου 24 δισεκατομμύρια κορώνες από την έναρξη της πανδημίας.

Το τελευταίο 24ωρο η χώρα κατέγραψε 114 νέους θανάτους ανθρώπων που είχαν διαγνωσθεί με τον νέο κορονοϊό. Συνολικά, 16.182 άνθρωποι έχουν πεθάνει είτε από τον ιό είτε ενώ έχουν μολυνθεί από αυτόν.

Ο αριθμός των θανάτων κατά κεφαλήν είναι πολύ υψηλότερος συγκριτικά με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά χαμηλότερος από όσο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.


www.bankingnews.gr