GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Συνομιλία Μακρόν-Μπάιντεν : Αισιόδοξος ο Γάλλος πρόεδρος, πως θα δώσει «μια ιστορική λύση» στην κρίση της Ουκρανίας

Στη Ρωσία σήμερα ο Μακρόν για το ουκρανικό-Το Κρεμλίνο κρατάει μικρό καλάθι Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν Εμανουέλ Μακρόν είχε νέα τηλεφωνική συν...

Στη Ρωσία σήμερα ο Μακρόν για το ουκρανικό-Το Κρεμλίνο κρατάει μικρό καλάθι

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν Εμανουέλ Μακρόν είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Κυριακής με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν σε μία «λογική συντονισμού» εν όψει του ταξιδιού του στη Ρωσία, δήλωσε πηγή της Γαλλικής Προεδρίας.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες ως απάντηση στη συνεχιζόμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και επιβεβαίωσαν την υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.



Συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα έρθουν σε επαφή και θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας μεταβαίνει στη Μόσχα σήμερα Δευτέρα και εν συνεχεία στο Κίεβο την Τρίτη, με την ελπίδα να μπορέσει να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης, ενισχύοντας βέβαια παράλληλα και το δικό του προφίλ ενώπιον της διεθνούς κοινότητας δύο μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου, αλλά και με τον κίνδυνο να χρεωθεί την όποια σχετική αποτυχία εάν επιστρέψει από εκεί με άδεια χέρια.

Ο Μακρόν είπε στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι στόχος της Ρωσίας δεν ήταν «η Ουκρανία, αλλά μια αποσαφήνιση των κανόνων... με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Είπε ότι ελπίζει ότι ο διάλογός του με τον Ρώσο πρόεδρο θα ήταν αρκετός για να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση και ότι πιστεύει ότι ο κ. Πούτιν θα είναι ανοιχτός στη συζήτηση ευρύτερων θεμάτων.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους αδελφούς μας προτείνοντας μια νέα ισορροπία ικανή να διατηρήσει την κυριαρχία και την ειρήνη τους», είπε.

«Αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στη Ρωσία και κατανόηση των σύγχρονων τραυμάτων αυτού του μεγάλου λαού και του μεγάλου έθνους».

Το Κρεμλίνο δεν αναμένει σημαντική πρόοδο από τη συνάντηση Πούτιν - Μακρόν

Η Ρωσία δεν αναμένει καμία αποφασιστική πρόοδο από τις συνομιλίες της Δευτέρας μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά αναμένει ότι ο Μακρόν θα προτείνει τρόπους για τον μετριασμό των εντάσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η κρίση στην Ουκρανία θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει ορισμένα αιτήματα σχετικά με εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.

Η Δύση έχει απορρίψει το αίτημα αυτό, αλλά δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει άλλα θέματα, όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών.

Ο Μακρόν αναμένεται να επιδιώξει δεσμεύσεις από τον Πούτιν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

"Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη για να περιμένουμε σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια της συνάντησης", τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος είπε όμως ότι η Ρωσία γνωρίζει για ορισμένες ιδέες για τη μείωση των εντάσεων για τις οποίες ο Μακρόν έχει μιλήσει στο παρελθόν και σκοπεύει να τις μοιραστεί με τον Πούτιν.

Ο Πεσκόφ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παύση των εντάσεων, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μιλούν για μια επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ακόμη, είπε ότι η Μόσχα δεν άκουσε τίποτα νέο τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά και "οι δυτικοί συνομιλητές μας προτιμούν να μην αναφέρουν αυτό το θέμα".


πηγη