GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα - Αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Βίντεο από τον κόσμο μετά τον σεισμό - Ζημιές σε παλιά κτήρια και πτώσεις σοβάδων καταγράφονται προς το παρόν Αναστάτωση και ανησυχία επ...


Βίντεο από τον κόσμο μετά τον σεισμό - Ζημιές σε παλιά κτήρια και πτώσεις σοβάδων καταγράφονται προς το παρόν

Αναστάτωση και ανησυχία επικρατεί στη Φλώρινα και τις γύρω περιοχές, μετά τα 5,3 Ρίχτερ που «χτύπησαν» την περιοχή λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με επίκεντρο 2 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν στη μισή Ελλάδα.

Στο επόμενο δίωρο σημειώθηκαν 12 μετασεισμοί (2,8 Ρίχτερ ο μικρότερος), με ισχυρότερο αυτόν των 4,2 Ρίχτερ και στην περιοχή 9 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας.


Ο κόσμος πετάχτηκε τρομαγμένος στους δρόμους, σε πάρκα, μπήκε μέσα στα αυτοκίνητά του (πολλοί θα κοιμηθούν εκεί) σε διάφορα σημεία της πόλης και προσπαθούσε να δει τι συμβαίνει και να επικοινωνήσει με τους δικούς του ανθρώπους, με τη θερμοκρασία στην περιοχή να είναι αρκετά χαμηλή.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έπεσαν σοβάδες και πέτρες από κάποια παλιά σπίτια. Πυροσβεστική και Αστυνομία, όπως και οι δημοτικές αρχές, είναι σε επιφυλακή για ότι χρειαστεί.

Πτώση σοβάδων αναφέρθηκε και στο Άργος Ορεστικό, κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Κλειστά τα σχολεία

Όπως μετέδωσε το kozanimedia.gr με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.

Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Πρεσπών, λόγω εκτάκτων συνθηκών που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πρεσπών, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 10/1/2022.

Με απόφαση του Δημάρχου Αμυνταίου, λόγω των σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται στην περιοχή μας, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αμυνταίου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.


Λέκκας: «Το ρήγμα δεν έχει τη δυνατότητα για ισχυρότερο σεισμό»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr, σχολίασε πως ακόμα δεν γνωρίζει αν είναι ο κύριος σεισμός και πρόσθεσε:

«Ο σεισμός προέρχεται από ένα γνωστό ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα για ισχυρότερο σεισμό. Έχουν σημειωθεί ήδη μετασεισμοί και τις επόμενες ώρες θα υπάρξει σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή».

πηγη