GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οι κανονιοφόροι τύπου “Μαχητής” θα εξοπλιστούν με SPIKE NLOS - Η Ελλάδα μέσω PESCO θα κατασκευάσει Κορβέτες

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε εξοπλιστικό "οργασμό" ενόψει των τουρκικών προκλήσεων Σημαντικές ειδήσεις βγήκαν από την ομιλία το...

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε εξοπλιστικό "οργασμό" ενόψει των τουρκικών προκλήσεων

Σημαντικές ειδήσεις βγήκαν από την ομιλία του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, για την αναβάθμιση της ισχύος πυρός των πλοίων της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης (Κανονιοφόροι).

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τον προστάτη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Αγ.Νικόλαο, ο Α/ΓΕΝ στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Κανονιοφόρων κλάσης “Μαχητής” με πυραύλους, κάτι που σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές φέρνει κοντά τον εξοπλισμό τους με τα συστήματα SPIKE NLOS, ως νούμερο ένα υποψήφιο.Ο ίδιος τόνισε επίσης την συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα PESCO που αφορά την κατασκευή Τριών τουλάχιστον Κορβετών, εκτός από τις Τρεις που θα αγοραστούν από το εξωτερικό με υποψήφιες χώρες την Ιταλία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

“Επιδιδόμαστε σε ένα μαραθώνιο ταχύτητας για έναν πρωτοφανή αριθμό εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και άρσης χρονιζουσών εκκρεμοτήτων, διαδικασίες που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την μαχητική μας ικανότητα.

Επισπεύδουμε την απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των Υ/Β, καθώς και των κρισίμων αντιμέτρων τορπιλών.

Μετά την ταχεία ενεργοποίηση και ένταξη στο Στόλο των νέων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου, έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό τόσο αυτών, όσο και των Κανονιοφόρων τύπου Μαχητής με Κατευθυνόμενα Βλήματα, μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Παραλάβαμε επίσης την έκτη Πυραυλάκατο τύπου Super Vita «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», που αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, με σημαντική συνεισφορά στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΠΝ.

Επίκεντρο οι νέες γαλλικές υπερσύγχρονες φρεγάτες FDI HN που για πρώτη φορά διασφαλίζουν αεράμυνα περιοχής στον ελληνικό στόλο στον ευπαθή τομέα της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτόγνωρες δυνατότητες αεράμυνας.

Εκτενή αναφορά έλαβε χώρα στις νέες αναβαθμισμένες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου με την αναβάθμιση του κέντρου επιχειρήσεων Αρχηγείου Στόλου που εδρεύει σε υπόγειες εγκαταστάσεις στη Στρατιωτική Διοίκηση Α.  Μεσογείου (ΣΔΑΜ) καθώς και στο πρόγραμμα «ΑΙΓΑΙΑΣ» το οποίο προσφέρει κρυπτασφαλισμένες επικοινωνίες υψηλής ποιότητας μεταξύ πλοίων και λοιπών χερσαίων εγκαταστάσεων (στρατηγεία, κέντρα διοίκησης).

Στα προγράμματα απόκτησης τορπιλών καθώς και στη πρόσφατη απόφαση απόκτησης αντιμέτρων τορπιλών. Επίσης, στην αναβάθμιση της ισχύος πυρός των πλοίων της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης (κανονιοφόροι).

Εντείνουμε τις εργασίες συμμετοχής μας στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) σε επίπεδο ΕΕ, με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας, με κυριότερο παράδειγμα την συμμετοχή μας στην ανάπτυξη νέων κορβετών”, ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Επισημαίνουμε ότι την προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων για τον εξοπλισμό των 4 Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου, “τρέχει” ήδη το υπουργείο άμυνας.

Πρόκειται για το γνωστό ισραηλινής κατασκευής πυραυλικό σύστημα Spike NLOS που θα εγκατασταθεί στα ΣΑΠ τύπου Mk V.

Τώρα το σύστημα αυτό είναι νούμερο ένα υποψήφιο και για τις κανονιοφόρους του πολεμικού ναυτικού, προσδίδοντας τρομερή ισχύ πυρός στα πλοία αυτά που εκτελούν συνήθως αποστολές περιπολίας στο Αιγαίο.

Η σκέψη της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας αφορά τον άμεσο εξοπλισμό με αυτούς τους πυραύλους των 4 κανονιοφόρων και των 4 σκαφών ανορθόδοξου πολέμου, μετατρέποντας έτσι σε εξαιρετικά επικίνδυνες ναυτικές πλατφόρμες ικανές να προκαλέσουν εξοντωτικά πλήγματα στον αντίπαλο.

Επίσης, μέσω PESCO, θα έχουμε σύντομα νέα για την νέα ευρωπαϊκή κορβέτα, η οποία θα είναι ένα σύγχρονο σκάφος, με σύγχρονο οπλισμό και πολύ ευέλικτη.

Τα σκάφη αυτού του τύπου θα μπορούν να εκτελούν επιχειρήσεις θαλάσσιας επιτήρησης και ασφάλειας, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλών τύπων αποστολές.

Η Ιταλία και η Ελλάδα συμφώνησαν για την έκδοση Full Combat Multipurpose.

Η ανάγκη Ιταλίας και Ελλάδας, αφορούν την κατασκευή ενός σκάφους ικανά εξοπλισμένου, που θα χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, για αποστολές επίδειξης ισχύος και επιτήρησης, εξοπλισμένου με μια ποικιλία συστημάτων.

Η ουσία όλων αυτών των κινήσεων είναι ότι η χώρα μας κάνει ότι μπορεί εν μέσω δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος για να προλάβει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς ευρίσκονταν σε απραξία αρκετά χρόνια, και αυτό ελπίζουμε να μην πληρώσουμε ακριβά έως ότου παραλάβουμε τα πρώρα πολεμικά μας πλοία.

πηγη