GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Μέρκελ σχεδιάζει αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στον Ερντογάν

Η απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα αποχαιρετιστήριο ταξίδι στην Τουρκία τις επόμενες η...


Η απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα αποχαιρετιστήριο ταξίδι στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες για να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Η Μέρκελ επισκέφθηκε την Τουρκία τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Έκτοτε με τον Ερντογάν έχουν πραγματοποιήσει αρκετές τηλεδιασκέψεις και έχουν συναντηθεί σε διεθνείς πολιτικές συνόδους κορυφής.

Η «πολιτική φιλία» της Μέρκελ με τον Ερντογάν προκάλεσε κριτική στους αντιπάλους του στην Τουρκία και την Ευρώπη ότι βοηθά στη διευκόλυνση της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και των αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Η Γερμανία δημιούργησε στενότερες σχέσεις με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας της Μέρκελ, η οποία ξεκίνησε το 2005.

Έχει επίσης ηγηθεί των προσπαθειών στην Ευρώπη για αύξηση της χρηματοδότησης για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, ενώ τον Αύγουστο, η Μέρκελ πρότεινε στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει η αναμενόμενη ροή προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Η Γερμανία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό των Τούρκων στην Ευρώπη.

Η στάση της Μέρκελ στην ανατ. Μεσόγειο

Το πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου, το οποίο εμφανίστηκε στο διεθνές προσκήνιο το 2020, κατείχε επίσης ιδιαίτερη θέση στην πολιτική της Μέρκελ απέναντι στην Τουρκία.

Κρατώντας μία στάση ενάντια στην πολιτική του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος –σύμφωνα με την Άγκυρα - πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου και στοχοποιούσε την Τουρκία, η Μέρκελ απέτρεψε τις προσπάθειες του μετώπου - με επικεφαλής το δίδυμο Γαλλία-Ελλάδα - να επιβάλει εμπάργκο στην Τουρκία.


πηγη